čtvrtek 24. března 2016

Monumenty, které již nikdy neuvidíme

Monumenty, které již nikdy neuvidíme
Památky dochované po tisíce let, přežili desítky válek a přírodních katastrof a dnes jsou ničeny v jediném okamžiku


30. 12. 2014

http://www.ploshtadslaveikov.com/wp-content/uploads/2014/12/S13-a-645x374.jpg

Palmyra, Sýrie
„Oáza v syrské poušti“, podle UNESCO, toto aramejské město existuje od druhého tisíciletí před naším letopočtem a má nejpokročilejší architekturu své doby. Palmyra nejvíce prosperovala v dobách římského a perského období a přispívala rozvoji těchto kultur. Předpokládá se, že město je zcela nebo zčásti zničeno bombardováním.

Je smutnou ironií, že region, který je tak bohatý na archeologické památky z počátků lidské civilizace je zároveň nejkonfliktnějším centrem ve světě.
Velká mešita v Samaře, Irák

S01-a

V minulosti byla největší mešitou na světě. Byla postavena v 9. století na břehu řeky Tygrid, severně od Bagdádu. Mešita je známa svou věží Malvia – 52 m minaretem s rampami ve spirále, po kterých stoupají věřící. Patří mezi nejdůležitější památku Iráku a je dokonce vyobrazena na bankovkách. Mešita byla bombardována v roce 2005 při útoku vzbouřenců proti silám NATO, kdy došlo ke zničení vrcholku minaretu a okolních stěn.
Budhové v Bamianu, Afghánistán

S02-a

Nejpozoruhodnější budhistická památka, monument válkami poznamenaný Afganistan náleží mezi nejvýše stojící sochy Budhy ve světě – nejvyšší má 53 m ostatní po 35 m. Jsou vytesány ve vápencových skalách, ve kterých památník vydržel 1500 let, dokud nepadl na mušku talibancům. Ti usoudili, že sochy náleží jinověrcům a proto je ničily dynamitem a střelbou z tanků.
Staré město Busra, Sýrie
S03-a

Busra je obývána více jak 2500 a byla hlavním městem římské provincie Arabia. V centru se nachází mimořádný římský amfiteátr, postavený ve 2. století a dochoval se do počátku války v Sýrii. Dnes je zcela zničen po dělostřeleckých zásazích.
Veliká mešita v Alepu, Sýrie

S04-a

Památka byla zařazena do světového dědictví UNESCO a byla postavena již v roce 715 dynastií Omajaditů a patří mezi nejstarší mešity. Gigantická výstavba probíhala po staletí a byla dozdobena věhlasným minaretem z konce 11. století. Vše bylo zničeno syrskou občanskou válkou roku 2013 a stěny a nádvoří mešity jsou vážně zničeny. Historikové se domnívají, že se jedná o nejvíce poničenou syrskou památku.
Vodní kola ve městě Hamá, Sýrie
S05-a

Tato 20 – ti metrová vodní kola byla popsána poprvé v 5. století a byla používána jako část rané zavlažovací soustavy. Sedmnáct z nich se dochovalo až do současnosti a ještě nedávno bylo základní turistickou atrakcí 500 tisícového města Hamá. Roku 2014 však několik ze skřípějících dřevěných kol bylo vypáleno cizími válečníky.
Citadela města Alepo, Sýrie
S06-a

Pevnost zde stojí od doby Alexandra Velikého a přežila nadvládu římskou, mongolskou i osmanskou. Takřka nezměněná je od 16. století a je jednou z nejpopulárnějších historických památek v Sýrii. V nedávných bojích byla citadela používána jako vojenská základna a několik jejích věží bylo zničeno.
Starý bazar v Alepu, Sýrie
S07-a

Zastřešený bazar ve Starém městě je znám jako obchodní centrum se stánky látek, koření, jídla a potřeb pro domácnost … Tunely pod stavbou se staly bojovou arénou těžkých bojů a mnoho z nich bylo nenávratně zničeno. Organizace UNESCO ohodnotila situaci jako tragickou.
Most ve městě Deir ez-Zur, Sýrie

S08-a

Vysutý most postavený Francouzi byl známou pěší cestou nad řekou Eufratem. V bitvě o město byl používán pro zásobování a byl zničen bombardováním.

Nimrud, Irák
S09-a

Ruiny antického asýrijského města se nachází na území dnešního Iráku, jihovýchodně od města Mosul. Roku 2003 mnoho ze soch bylo zničeno, některé byly odcizeny a předpokládá se, že zdobí soukromé sbírky  
Krak Des Chevaliers, Sýrie
S10-a
Pevnost křižáků se datuje od 11. století a přežila války a přírodní pohromy. Roku 2006 se stala společně s nedaleko stojícím zámkem Kalat Salah El-Din součástí Světového dědictví. Roku 2013 byly stěny pevnosti Krak Des Chevaliers těžce poničeny bombardováním a dělostřeleckými salvami vzbouřenců, kteří si zde utvořili svou základnu.
 Hrobka proroka Jana, Irák

S11-a

Předpokládaná hrobka biblického proroka Jana, kde je uchován i zub velryby, o které se předpokládá, že jej pohltila. Monument je datován od 8. století př. n. l. je svatým místem pro křesťany i muslimy.
Mešita Khalid ibn Al Walid, Sýrie

S12-a

Khalid ibn Al Walid je mezi nejznámějšími osmanskými mešitami v Sýrii. Velký monument se ocitl ve středu bitvy o město Homs. Mešita byla zničena a její vnitřek vypálen.
Muzeum Arménské genocidy, Sýrie

S14

Památník na počest 1,5 milionu Arménů zabitých v letech 1915 a 1923, byl každoročně navštěvován velkým počtem návštěvníků. Architektonický komplex se skládal z kostela, muzea a věčného ohně. Byl zničen bojovníky IS roku 2014.
Kirena, Libye

S15-a

Antické řecké město Kirena bylo založeno roku 630 př. n. l. Město je zmiňována v mnoha mýtech a legendách a bylo zasvěceno bohu Apollonovi. Ruiny města byly mezi nejlépe zachovanými od dob antiky, v dobách libyjské revoluce bylo mnoho z nich zničeno včetně unikátní nekropole.
Muzeum islámského umění, Egypt

S16-a

Budova nejpůsobivějších sbírek více jak 100 000 exponátů od zrodu islámu do dnešních dnů. Muzeum v Káhiře bylo postaveno roku 1881, nedávno zde byla dokončena osmi letech renovace o rozsahu několika milionů dolarů. Nedlouho po svém druhém otevření budovy došlo k jejímu těžkému poničení a bylo třeba budovu znovu zavřít.
Rezidence Quaid e Azam, Pákistán

S17-a

Skromná 121 let stará, elegantní dřevěná budova byla domem prvnímu gubernátorovi Pákistánu generálu Muhammadu Ali Džinovi na konci jeho života. Roku 2013 rezidenta utrpěla po raketovém útoku separatistů a byla skoro zcela zničena.
Mešita Al Omari , Gaza

S18-a

Dávný monument se nachází v srdci starého města Jabalia. Stěny, kopule a střecha mešity byly zničeny izraelskými nálety při nedávných bojích v Gaze. V současnosti je město Jabalia velkým uprchlickým táborem.
Staré město Beirutu, Libanon

S19-a

Patnáct let mimořádně ničivá občanská válka, následované konfliktem s Izraelem a urychlená urbanizace Beirutu nanesly nenahraditelné škody starému městu, známému jako „Paříž Blízkého východu“. Kdysi bylo město proslavené velkolepou osmanskou, francouzskou a Art Deco architekturou. Ve Starém Beirutu se podařilo zachránit sotva 400 z 1200 historických památek.
Přeložil N. Nikolov 24. 03. 2016 

34 komentářů:

  1. Glary Utilities Pro 5.106 with Keygen Free Download Crack


    Glary Utilities Pro Key 2020 is unquestionably a set of system tools and utilities to repair, quicken, preserve and safeguard your PC. It lets you to clean common system junk files, too as invalid registry entries and Internet traces (theres a plug-in direction for 45+ exterior classes). You are able to also regulate and delete browser add-ons, assess disk room utilization and get hold of duplicate files.
    Moreover, Glary Utilities is made up of the options to improve memory, recognize, take care of, or take away ruined Windows shortcuts, cope with the software products that start out at Windows startup and uninstall software. Other features embody such things as secure file deletion, an Vacant Folder finder and increased. Other features contain safeguarded file deletion, an Vacant Folder finder and increased. All Glary Utilities tools can be accessed by utilizing an eye-pleasing and a hundred % simplistic interface.

    OdpovědětVymazat
  2. i like your post, it is very useful , keep it up
    Glary Utilities Pro Key

    OdpovědětVymazat
  3. Well, it's a good discussion for this paragraph on this blog,
    I’ve read them all, so now
    I also mention here.

    avast browser cleanup crack
    razer game booster crack
    far cry cpy crack

    OdpovědětVymazat
  4. avira-phantom-vpn-pro-crack is just one of the majority of safe and secure to utilize VPN for end consumers all around the entire environment. It global stability Company published
    new crack

    OdpovědětVymazat
  5. avid pro tools khokharpc Thanks for this post, I really found this very helpful. And blog about best time to post on cuber law is very useful.

    OdpovědětVymazat
  6. vsdc video editor pro farooqpc Thanks for sharing such great information, I highly appreciate your hard-working skills which are quite beneficial for me.

    OdpovědětVymazat

  7. screenhunter-pro-crack can be just a superb display capture application to capture, edit, and print any region of the desktop. You also may conserve the effect like video and photo data documents. This computer program gives you the ability to catch any portion of one's desktop computer, whether it's also more screen along with a window.
    new crack

    OdpovědětVymazat

  8. stellar-phoenix-data-recovery-crack
    is the best HR data recovery program in the world. With this program, you can quickly recover deleted data. It is an award-winning data recovery program. Besides, a professional program to recover lost data, files, and folders from hard disk, CD, or other external storage media.
    freeprokeys

    OdpovědětVymazat
  9. Such a nice and helpful piece of information. I’m so happy that you shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing. idmcracksetup.com

    OdpovědětVymazat
  10. I really like your site. Fantastic colors and themes.
    Did you create this site yourself? Reply again because I hope to create my own
    site itself and I would like to know where you have come to
    it is here or where the item is named from.
    Thank you!
    trustsoft historykill crack
    adobe illustrator cc crack
    wondershare vdownloader crack
    iobit unlocker crack

    OdpovědětVymazat
  11. My cousin recommended this website to me. I'm not certain if
    He wrote this post since no one else knows as much about my condition as he does.
    You're incredible! Thanks!
    minitool power data recovery crack
    dr web cureit crack
    windows kms activator ultimate crack
    final draft crack

    OdpovědětVymazat
  12. I really appreciate your clever writing as a design for your blog.
    Is it a payment problem or did you receive it yourself?
    In any case, it is best to stay in writing.
    It's rare to see a webpage as beautiful as this one.
    hma crack
    final cut pro x crack
    gears war crack
    blackmagic fusion crack

    OdpovědětVymazat
  13. I loved it as you can find through this site.
    The sketch is beautiful and your written material is stylish.
    Yet, you'll be an anxiety-like feeling about the you'd like to do.
    The following will be the content. Absolutely, definitely will come more formerly.
    The same applies frequently in the event you are able to shield this particular hike.
    microsoft office 2007 crack

    OdpovědětVymazat
  14. I like this article. I was searching over search engines and found your blog and it really helps thank you very much…
    apowerrec crack can acquire the desktop environment completely or selectively in a specific area with a dedicated sound card or microphone. apowerrec crack that, you can simultaneously record webcam images and record video chat or tutorial video with this software and record videos recorded in normal MP4 format. Save AVI, WMV, MOV. apowerrec crack software, you can capture the best gaming moments in HD quality, capture images of specific parts, edit videos, and share these fun gaming experiences with others. apowerrec crack can take a screenshot of the movie at any time and add text or geometric shapes to the photo with the help of the photo editing tools available in the software. apowerrec crack

    OdpovědětVymazat

  15. I like your all post. You Have Done really good Work On This Site. Thank you For The Information You provided. It helps Me a lot.
    it Is Very Informative Thanks For Sharing. I have also Paid This sharing. I am ImPressed For With your Post Because This post is very
    is very beneficial for me and provides new knowledge to me. This is a cleverly
    written article. Good work with the hard work you have done I appreciate your work thanks for sharing it. It Is very Wounder Full Post
    driver reviver crack
    driver reviver crack
    driver reviver crack
    driver reviver crack
    driver reviver crack
    driver reviver crack
    driver reviver crack
    driver reviver crack
    driver reviver crack
    driver reviver crack

    OdpovědětVymazat
  16. On the Internet, I was very happy to find this company.
    Was great to read and I owe you at least one time.
    This piqued my interest a little, and you were kind enough to keep it going.
    Become a fan of a new article on your site
    wysiwyg web builder crack
    dll files fixer crack serial key
    eset smart security premium crack
    adobe flash player uninstaller crack
    home designer pro crack license key
    proxy switcher pro crack full version
    system cleaner crack
    windows 7 activator free latest

    OdpovědětVymazat
  17. In the future, I want to avoid reading a blog article that has disappointed me so much that I won't even bother to open it.
    It was my choice to read, but I was hoping you might have something to say.
    The only thing I hear from you, if you weren't thirsty for attention, is a scream for help over something that could easily be addressed.
    cyberlink photodirector 8 crack
    cyberlink photodirector 8 crack
    coreldraw graphics suite 2019 crack
    total av crack

    OdpovědětVymazat
  18. Thanks for the wonderful message! I really enjoyed reading
    You can be a good writer. Bad Alvzis Blog and Testament
    He'll be back later. I want to argue
    Keep up the good work, have a great weekend!
    And I appreciate your work, I'm a great blogger.
    This article bothered me a lot.
    I will bookmark your site and continue searching for new information.
    emco ping monitor crack
    all drm removal crack
    smartsound sonicfire pro crack
    cyberlink photodirector ultra crack
    pixellu smartalbums crack
    cleanmymac x crack
    videopad video editor crack
    minitool partition wizard crack

    OdpovědětVymazat

  19. Thanks for sharing such an amazing post. Great Work. Love visiting your blog. I would like to thank you for sharing this post. Really Happy to Read. IDM Crack

    OdpovědětVymazat
  20. Ableton Live Suite Crack Great post.

    I've been checking this blog and am impressed! Excellent details, especially the last section. I'm very concerned about this info.
    I've been searching for this particular information for quite a while.
    Thank you and best of luck.

    OdpovědětVymazat
  21. I like your all post. You have done really good work. Thank you for the information you provide, it helped me a lot. gurucrack.org I hope to have many more entries or so from you.
    Very interesting blog.
    1CLICK DVD Copy Pro Crack

    OdpovědětVymazat
  22. I guess I am the only one who comes here to share my very own experience guess what? I am using my laptop for almost the past 2 years.

    dr-fone crack


    driver-booster-pro Crack


    coreldraw-graphics-suite Crack


    boom Crack

    OdpovědětVymazat
  23. Nice article and explanation Keep continuing to write an article like this you may also check my website Crack Softwares Download We established Allywebsite in order to Create Long-Term Relationships with Our Community & Inspire Happiness and Positivity we been around since 2015 helping our people get more knowledge in building website so welcome aboard the ship.

    Voicemod Crack

    Output Portal crack

    Exhale For Kontakt crack

    Redshift Render crack

    OdpovědětVymazat
  24. I am very impressed with your post because this post is very beneficial for me and provides new knowledge to me.
    Advanced SystemCare Pro
    SnapGene Viewer
    Wondershare UniConverter ss

    OdpovědětVymazat
  25. I am very impressed with your post because this post is very beneficial for me and provides new knowledge to me.
    Switch Sound File Converter
    ESET Cyber Security Pro
    UnHackMe

    OdpovědětVymazat
  26. Are You Looking For Premium Softwares In Free
    Turnitin Crack

    OdpovědětVymazat
  27. Pixellu SmartAlbums Crack Free is the most powerful and easy-to-use photo album software. With this software, you can create professional albums without any experience.https://newactivators.com/pixellu-smartalbums-crack/

    OdpovědětVymazat

  28. Ytd Video Downloader Pro Crack
    Ytd Video Downloader Pro Crack is great application which is used for grab clips and certain other online streaming networks with comprehensive source.

    OdpovědětVymazat