sobota 31. října 2015

Vila „Armira“ kandidát na zápis do UNESCO

Vila „Armira“ kandidát na zápis do UNESCO
Antická vila „Armira“ byla restaurována s použitím prostředků evropského financování, nachází se poblíže města Ivajlovgrad na jihu Bulharska. Nyní je dalším kandidátem na zápis do soupisu památek světového kulturního dědictví pod ochranou UNESCO. Tuto zprávu oznámila zástupkyně ministra kultury doc. Dr. Boni Petrunova.
„Jsou zde velkolepé mozaiky, které zobrazují portréty někdejšího vlastníka toto vily a pravděpodobně jeho dětí. Zde o unikátní památku z doby Říma, má všechny nezbytné vlastnosti aby byl tento bulharský návrh zařazen mezi památky chráněné v soupisu světového kulturního dědictví“, zdůraznila zástupkyně ministra. Tato iniciativa je součásti „Evropských dnů dědictví“, které probíhaly v měsíci září, v 50 zemích. V tomto roce byl kladen bulharský důraz na iniciativu zejména města Ivajlovgradu.


Foto Ani Petrova
Nejbohatší soukromý statek z doby Říma.

Dějiny rozsáhlé stavby venkovské vily té doby je velice zajímavá a zároveň neobyčejná. Unikátní římská vila byla nalezena náhodně roku 1964 při výstavbě přehrady poblíže města Ivajlovgrad. Její otevření se stalo populární pod názvem vila „Armira“ – názvu malé říčky, na jejímž břehu byla vila postavena před mnoha staletími.
Velmi významné je zde plánovitá výstavba, mramorová výzdoba, mozaikové podlahy, které z ní vytvořili vzorovou stavbu provinční architektury na Balkánech. Je považována za nejbohatší soukromé panství z doby Římské nalezené na dnešních bulharských územích. Byla postavena ve druhé polovině 1. století našeho letopočtu, vlivným tráckým aristokratem, jako středisko velkého majetkového panství. Jedná se o dvoupodlažní stavbu na ploše 2132 metrech čtverečních. Stavba je s vyhlídkovou terasou a mnoha místnostmi. Jsou zde ložnice, salony, sál pro hostiny, místnost pro hosty, místnosti pro domácí práce a koupelna, které dnes přesvědčují odborníky v tom, že celá stavba je považována za nejznamenitější stavbu v té doby, jaká byla postavena a otevřena na bulharském území.
Jenom na prvním podlaží bylo 22 místností, stavba má půdorys ve tvaru písmena U uprostřed s velkým bazénem o rozměrech 11 délky a 7 m na šířku.

Vila „Armira“ uchovává překrásné detaily římského způsobu života. Foto Ani Petrova
Vybavení
Římané byli geniálními staviteli a architekty ale i prováděli přestavby a úpravy a měnili způsoby využití různých místností. Za doby čtyř staletí používání antické vily „Armira“ byla přestavována a opravována mnohokrát.
Na počátku 3. století byla rozšířena směrem na východ o prostorný sál pro hosty, nazývané triklinium s navazujícími obslužnými místnostmi. Část stavby byla vybavena římským typem vytápění (hypokaustem), jehož stopy jsou vidět do dnešního dne. Ve druhé polovině 2. století byl ke stavbě vily „Armiry“ dostavěn ateliér k uměleckému zpracování bílého mramoru dobývaného v nedalekém okolí. Na toto místo byli pozváni mistři kameníci z města Afrodizia z Malé Asie, kteří byli známí největší sochařskou školou tehdejší římské doby. Jejich dílem se tak vila stala skutečným palácem z doby Římské říše.
Foto Ani Petrova


Celé první patro bylo obestavěno mimořádně opracovanými mramorovými deskami a obklady kryjícími stěny chodeb a všechny významné místnosti od podlahy až po strop, stejně tak i samotný bazén. Složité schéma obkladů kolem bazénu se opakuje na kolonádách s dávnými bohatými stavbami a výmalbou z obdoby raně římské epochy.
Koupelna





Mozaiky ve vile jsou mimořádné. Foto Ani Petrova
Místnosti určené pro koupele majitelů jsou bohužel nejhůře zachované. Archeologové dnes nemohou určit, jak přesně byly vyzdobeny. Je však zřejmé, že místnosti určené pro koupele byly umístěny na sluneční a nejteplejší části vily „Armiry“.
Podle pravidel římského stavitelství je takových místností několik pro zajištění zásady postupného oteplování těla. Podle těchto zásad se měl organismus zahřívat postupně – proto zde byli místnosti s vlažnou vodou, teplou a horkou lázní, jak je zřejmé ze stavby vily „Armiry“. Dle odborníků zde byla koupelna vybavena i saunou, což znamená mimořádný luxus jednoho soukromého domu.

Mozaiky
Velmi ceněné jsou mozaiky v ložnici majitele, kde je viděl i portrét vlastníků spolu jeho dvěma dětmi – jediné portréty v mozaice z Římské doby, dosud nalezené u nás. Velkým zájem vyvolává starší mozaika z místnosti triklinium s vyobrazením Medůzy Gorgony – symbolu, který se mnohokrát opakuje v dekoracích celé vily. V podstatě tento symbol převzal známý designer Versace za své logo, které je známé po celém světě.
Po více jak 300 letech rozkvětu ve druhé polovině 4. století byla vila „Armira“ vypáleny a rozkradena. Její pozůstatky se zhroutily v době zničujícího zemětřesení na konci 4. století našeho letopočtu.



Foto Ani Petrova 
Znalci římského umění dnes přiznávají, že vila byla rabována ještě před restaurování a konzervací, mnoho mramorových fragmentů z této stavby bylo prodáno neoficiálními nálezci a posléze se objevily na trzích „Soteby“ a „Kristis“.

Žádné komentáře:

Okomentovat