čtvrtek 1. prosince 2016

Největší hlava na břehu Dunaje

Největší hlava na břehu Dunaje

4. září 2013, Georgi  Vasilev

http://www.peika.bg/statia/Nay_golyamata_glava_na_brega_na_Dunav_l.a_i.81405.html

Най-голямата глава на брега на Дунав
Foto: Sebastian Costin

Toto je 40 - ti metrová kamenná tvář, která pozoruje řeku Dunaj, podobá se některému z hrdinů J. P. P. Tolkina. V podstatě se jedná o relativně nový výtvor rumunského podnikatele.
Decebal (Decebalus - smělý) byl posledním panovníkem národa Dáků. Byl jedním z nejmocnějších panovníků dávného národa. Podařilo se mu sjednotit roztříštěné kmeny Dáků, vedl tři války proti dvěma římským císařům dříve, než byl přemožen Římem roku 106 našeho letopočtu.  

Národní identita soudobého Rumunska je stále ještě spojena s dědictvím dávných Dáků. Tento monumentální kamenný portrét Decebala je dílem Josifa Konstantina Dragana – podnikatele a historika.

Nachází se na rumunské části Dunaje a je postaven přímo proti římskému monumentu, který měl za úkol zviditelnit ovládnutí Dáků Římem. Socha je svými 40 metry nejvyšší kamennou sochou v Evropě. Dotvoření sochy trvalo 10 let (v letech 1994-2004) za účast zkušeného týmu 12 sochařů.

Nápis na soše je ironicky vytesán v latině – jazyce vnuceném Rumunsku Debalovými nepřáteli a hlásá: "DECEBALUS REX - DRAGAN FECIT" („Král Decelab – postaven Draganem“).

Doplňující informace: Socha Decebala se nachází v blízkosti rumunského města Oršova, které bylo v minulosti součástí Vidinského carství. Vzdálenost mezi oběma dunajskými městy je 141 km. 


Přeložil: N. Nikolov 1. 12. 2016

Žádné komentáře:

Okomentovat