neděle 25. prosince 2016

Ekologická katastrofa stará již 7000 let

Lidé spáchali ekologickou katastrofu již před 7000 lety

19. prosince 2016

ФОБОС/FOBOS

http://www.meteovesti.ru/news/63617829509-lyudi-ustroili-ekologicheskuyu-katastrofu-esche-7000-let-nazad?utm_medium=referral&utm_source=lentainform&utm_campaign=meteovesti.ru&utm_term=1265064s1966&utm_content=4950427


Кликните, чтобы просмотреть в полный размер


Odborníci zjistili, že lidé přibližně před 7000 lety znečistili jednu z řek v jižní části dnešního Jordánska: stopy toxinů, odpady při vyplavování mědi, byly nalezeny ve vyschlém korytě řeky – Vadi Fainan. Kanadští odborníci z University Waterloo zkoumali oblast v průběhu 25 let. Jejich zájmem bylo zkoumání důležitého období dějin lidstva – období, kdy lidé začali zaměňovat kamenné nástroje za nástroje z kovu. Právě v této oblasti Blízkého východu byla velmi často nacházena měď, kterou nebylo těžké složitě těžit. Právě v období mezi lety 5000 až 3200 př. n. l. zde začali lidé měď odplavovat.

Pro zhotovování měděných předmětů zde bylo vše nezbytné – oheň, keramika a měděná ruda. Na počátku míchali uhlí a modro-zelenou měděnou rudu. Později směs rozehřívali v ohni z průběhu několika hodin a až posléze ze směsi odlévali předměty. Celý proces byl velmi pracný, proto bylo třeba až tisíce let, než se měď stala jedním z klíčových kovů ve výrobě. V dávném Jordánsku díky snadnému získávání mědi dokázali obyvatelé aktivně osvojovat výrobní procesy: budovat doly a později velké pravidelné pece a slévárny – k tomu dospěli již době 2600 let př. n. l. Tato oblast se tak stala místem první průmyslové revoluce na světě, tvrdí kanadští odborníci. Tato revoluce však měla také smutné následky jak pro samotné lidi, tak i pro okolní přírodu, sdělila, Live Science.

Analýza odpadních hmot, které prozkoumala mezinárodní skupina odborníků, zjistila přítomnost jedovatého odpadu z výroby obsahující zinek, cín, kadmium a navíc směs se rtutí. Okolní rostliny nasávali toxiny a nebezpečné odpady, zvířata se živila znečištěnými rostlinami a jejich maso a mléko bylo používáno lidmi. Následkem těchto procesů bylo, rozšíření netypických nemocí například ženy trpěli neplodností, novorozenci – mutacemi vývoje, velmi často se vyskytovala předčasná úmrtí. Kostry lidí nalezené v mohylách, obsahovali vysokou koncentraci těžkých kovů. Tento zmíněný případ znečištění přírody v okolí řeky Vadi Fainan – se dá považovat za nejmladší příklad ekologické škody na světě.

Odborníci konstatovali, že lidé žijící na tomto místě před 7000 lety natolik znečistili svou výrobou okolní přírodní prostředí, že se to projevilo na jejich zdraví a možná i na zdraví jejich potomků. Právě tento úkol si do budoucna staví před sebou odborníci – prozkoumat jak se měnila intenzita vlivu člověka na ekologii oblasti v průběhu tisíciletí.

Nenasytnost císařů se projevila po staletích

3. března 2015

ФОБОС/FOBOS


Кликните, чтобы просмотреть в полный размер

Stříbrné doly Kublajechána (vnuka Čingischána) produkovali čtyřikrát více toxického znečištění, než soudobé těžební společnosti v téže oblasti Číny, sdělila Daily Mail. Důvodem uvedených ekologických problémů byl nenasytnost mongolských císařů, kteří rozšiřovali těžbu drahých kovů, že kterých nechali razit mince a zhotovovat ozdoby. 

Zdanění výroby stříbra přinášelo 50% do státního rozpočtu říše. Emise olova otravovali floru a faunu jezera Erchai v průběhu několika staletí. Navíc je znečištění jezera Erchai – ne-li jediným případem, kdy znečištění přírodního prostředí v dávnosti bylo výrazně větší než v době průmyslového rozvoje. 

Údaje jsou zřejmé, díky vzorkům odebraným z usazenin těžebního jezera, které se nachází na jihozápadě provincie Juanan. Analýza usazením při hledání těžkých kovů ukázala, jak se měnila úroveň znečištění v průběhu 4500 let. Od roku 1500 př. n. l. v jílové vrstvě se zvýšil obsah mědi – kdy v Asii začala Doba bronzová a s ní i rozvoj metalurgie.

Přibližně kolem roku 1150 našeho letopočtu se v usazeninách podařilo zjistit více olova, stříbra, zinku a kadmia, které bylo odrazem tavení stříbra. Zejména v letech 1271 – 1368 v dobách vlády mongolské dynastie Juan na čínském území, příkře vzrostla koncentrace těžkých kovů až na úroveň 119 mikrogramů olova na gram (kolem roku 1300). V roce 1980 poklesl tento ukazatel na úroveň 8 mikrogramů.

Přeložil: N. Nikolov, 25. 12. 2016



Žádné komentáře:

Okomentovat