čtvrtek 1. prosince 2016

Trákové mohou být neočekávaným trumfem bulharského cestovního ruchu

Trákové mohou být neočekávaným trumfem bulharského cestovního ruchu

29. 11. 2016


photo of Траките могат да са неподозираният коз на българския туризъм
Foto: Bulgariatravel inShare

Nový genetický výzkum potvrdil již zjevné: Trákové a Bulhaři jsou příbuzní, jsou odlišní od Slovanů a Turkitů.

Generální tajemník Světové organizace pro cestovní ruch při OSN při své návštěvě v Sofii se vyjádřil ve smyslu, který zasluhuje zvýraznění. Včera Taleb Rifai prohlásil, že bulharský cestovní ruch má mimořádnou potenci a stojí na „zlatém dole“ – dědictví trácké civilizace.

Rifai prohlásil, že trácká civilizace náleží Bulharsku, že „práva na ní“ nemohou být zpochybněna žádným jiným státem a že Bulharsko musí silně propagovat své dědictví, aby se o něm dozvěděl celý svět.

Má zcela pravdu. Bulharský cestovní ruch ve svém kulturně historickém zaměření, vždy opomíjel propagaci období nejranější Antiky. Cizincům jsou představovány národní kroje a tance na rozžhaveném uhlí - nestinarki. Nikoho nenapadá pozvat celý svět do země Orfeovi a Spartakuse.

Historické mystifikace, které zatěžují celá pokolení, již škodí i rozvoji cestovního ruchu.

Sami jsme nepřivykli myšlence, že Bulhaři jsou následníky Tráků – lidí s první písemností na světě, lidé, kteří jako první opracovávali zlato, lidí, kteří zavedli zemědělství v Evropě a jako celek utvořili evropskou civilizaci v Antice rozvitou a prosperující. Nemůžeme uvyknout faktu, že Spartakus pocházel z území současného Bulharska. Musel do Bulharska přijet cizinec, aby to místním sdělil.

Z výše uvedeného je zřejmé, že cestovní ruch v tomto smyslu dosud neumí propagovat minulost Bulharska. Podobná strategie by byla mimořádně přínosná.

Řecko svou propagací až trhá uši světa při každém archeologickém nálezu. Řecko přinutilo miliardy lidí uvěřit, že jejich země je kolébkou civilizace. Často je to docilováno metodami zveličování, manipulacemi nebo otevřenou lží.

Vše o čem se v Řecku jen vypráví, je v Bulharsku doloženou pravdou. Přesto je tento zdroj poznání dosud nevyužíván. Mimořádně velké části starořecké kultury, mytologie, tradice a vyznání byla převzata od Tráků. Je to snadno doložitelné, přesto se k tomu Bulharsko jako nejzainteresovanější země dosud nemá. Může to svět dříve pochopit, aby z toho Bulharsko alespoň něco získalo?

Jak zdůraznil Taleb Rifai, cestovní ruch není jenom o tom, co se nachází v dané zemi, ale o tom jak se to prezentováno. Bulharsko může jenom vydělat, když konečně pochopí, že dějiny jsou skrytým kapitálem, ze kterého je možné těžit mimořádně úspěšně. Trácké svatyně je nutno prezentovat ne nejen jako hromady kamení, ze kterých jsou nadšení pouze archeologové.

Nápisy ze Sitova, Karanova a Gradešnice již nemohou být pouhými senzačními novinovými titulky. Trákové již nemohou být prezentováni jako dávno zmizelý, neznámý národ. Mohou být vstupenkou k přeměně země v nejpřitažlivější a atraktivní turistickou destinaci světa.

Nezní to hlasitě a přehnaně. V Bulharsku se nachází nejvíce z velkých turistických měst a států. Je to jen otázka vize, poznání a vůle to dokázat.

Viz více:


přeložil N. Nikolov, 1. 12. 2016

Žádné komentáře:

Okomentovat