úterý 11. června 2019

Sarmaté. Jezdci ze stepí, zakovaní v oceli


Jezdci ze stepí, zakovaní v oceli: tajemství Sarmatů a jejich výzbroje
Sarmaté jsou dosud málo zkoumaným národem známým z období 5. století př. n. l. a přibližně do 5. století na příchodu Krista ve stepích Východní Evropy. Základní areálem rozšíření nesčetných sarmatských národů jsou území na březích řek Dněpru, Dněstru a Dunaje, Přiazoví a na severním pobřeží Černého moře. Jihovýchodní hranice území Sarmatie a nejširšího rozšíření dosahovala až po Kubáň a podhůří Severního Kavkazu. Na západě to byla podunajská nížina obecně hranice dotyku s Římskou říší až po území Střední Evropy (poznámka překladatele). 

Sarmaté. Trajánův sloup
Autor: Připisováno Apollodóros z Damašku – Conrad Cichorius: "Die Reliefs der Traianssäule", Erster Tafelband: "Die Reliefs des Ersten Dakischen Krieges", Tafeln 1-57, Verlag von Georg Reimer, Berlin 1896, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5118013

Historikové přiřazují tento národ k indo-íránsky hovořícím národů, příbuzným se Skyty. Se Skyty v průběhu celých svých dějin zoufale bojovali, protože měli o co se s nimi dělit o území. Jedni i druzí byli v převážné většině kočovníky, přestože jsou známá i sídliště usedlých Skytů i Sarmatů – kočovníkům bylo zapotřebí více území než stálým zemědělcům… Ruští historikové cíleně až záměrně popírají, že v podhůří Kavkazu právě Sarmaté – Bulhaři jako první cíleně stavěli svá bělokamenná města, jejichž názvy se dochovaly do dnešních dnů. Zde rozvíjeli řemesla, přinesená ze střední Asie, využívali závlahové zemědělství, organizovali obchod a kontrolovali obchodní cesty z východu na západ a ze severu na jih – pozn. překladatele)
 

Národ Sarmatů nikdy nebyl jednotným (stejně jako u Skytů). Do jeho souhrnu jsou řazeni národy Jazygů, Roxalanů, Aorců, Alanů, (a Bulharů pozn. překladatele) … Posledními potomky Sarmatů, kteří se dožili, až do našich dnů řadí mnozí odborníci například Osetince.
Pro současníky jsou Sarmaté zajímaví tím, že prakticky jako jedni z prvních podél severního Černého moře a vůbec v jihovýchodní Evropě používali tzv. Těžkou obrněnou jízdu, pancéřovanou kavalérii! (Tato tradice pochází ze Střední Asie od Parthů, a byla přenesena z území Baktrie – poznámka překladatele).
Tajemství Sarmatů
Jedná se o jednu ze záhad antického světa: kočovný národ, který po sobě nezanechal skoro žádné materiální stopy, kromě kurhanů (pohřební komory s násypem – shodné u Skytů a Tráků – poznámka překladatele), dokázal vyrábět nebo získávat bronzové a železné brnění nesmírně vysoké úrovně. Lorika skvamatu – obrněná jízdní výstroj jezdce i koně – Římany vysoce ceněná a postupně přebíraná od Sarmatů.
Kvalita sarmatského brnění byla tak vysoká, že jejich útvary Katafraktarů (nazývané shodně s parthskými, (údajně nedoloženo, že by Sarmatům toto brnění dodávali Parthové) si mohli dovolit bojovat i bez štítu. Na římských sloupech bylo zachováno velké množství basreliéfů, arkád a na dalších místech, vyobrazení sarmatských bojovníků v dokonalém brnění, zakrývající skoro celou postavu. Jeho základní zbraní bylo kopí – které sarmatský katafrakt držel oběma rukami.
Základní výzbroj těžké jízdy se v tomto případě skládala z kopí, meče, palcátu, reflexního luku a okrouhlého štítu – pozn. překladatele.

http://sarakt.eu/madara_11.jpg

Porovnání 5.1 vyobrazení nádoby z pokladu Nagy Szent Miklosz a obrázku 5.2 parthského bojovníka
 http://sarakt.eu/madara_11.jpg
Brnění
V současnosti je známo o 60 nalezených sarmatských pancířích, byť částečně zachovalých. Obnovit nebo zrekonstruovat se zatím nepodařilo ani jeden; vzhled sarmatského bojovníka odborníci odvozují z basreliéfů a dalším starým vyobrazením. Nálezy potvrzují teorii: velká část z nich – jsou pozůstatky trvanlivého bronzového brnění a železa. Je znám nález pancíře se střídavými řadami oplechování z železa a bronzu.

Klasické sarmatské brnění – je šupinaté lamelární, z toho právě klasický vzhled připomíná rybí šupiny. Šupiny jsou pravoúhlé, s okrouhlým spodním hrotem, připevněné na tkanině nebo koženém podkladě pouze za vrchní část. Zcela volně se pohybují překrývající nižší pozice.
Basreliéfy ukazující Sarmaty, vyobrazují bojovníky v brnění, které zakrývá ruce až po lokty a nohy až po kolena. Šupinami jsou kryty také koně (tzv. přední plstěná a kožená suknice pozn. překladatele) – bohužel není známo, zda jedná o kovové nebo kožené…
Těžká kavalérie sarmatských národů – se skládala z aristokracie rodového zřízení, z nejlepších a lepších. Četnost takto vyzbrojených nebylo mnoho, z 80% převládala lehká jízda, přesto však „rytíři ze stepí“ existovali.

A mezi nimi mnohé byly ženami. Sdělení o ženách Amazonkách – se vztahuje na ženy Sarmatů.

Porovnej také „Sarmaté, Amazonky a Bulhaři“ -> http://nikolajnikolov.blogspot.com/2018/03/

Sarmaté, jsou svými současníky považováni pouze za jízdní vojáky. Mnozí řečtí a římští autoři potvrzovali, že útok jízdy „obrněných barbarů“, je nezastavitelný, zatímco pěšky bojovali velice špatně. Pěší Sarmat byl zbabělí a snažil se vzdálit z bojového pole.
Přibližně v 1. s 2. století naší éry nastala u Sarmatů výrazná změna. Bronzová a železná výstroj byla nahrazována koženou, kostěnou a dokonce rohovinou (z plátků rohoviny, jak byla zpracovávána, bude popsáno v některé z další statí). Je zde vidět úpadek kdysi rozvinutého a mohutného národa – možná ztratili zdroje, ze kterého se těžilo železo, pokud jejich brnění nebylo dovozovým. To samozřejmě dnes nevíme, můžeme se jenom dohadovat.
Jedná o období dlouhé války na západní hranici s Římskou říší o území Dacie. Válka byla pro obě strany vyčerpávající, kdy Řím dosáhl z historického hlediska krátkodobého vítězství obsazením části Sarmatie/Dacie. Otevřený válečný konflikt se změnil na dlouhodobou „partizánskou“ válku, kdy Římané po sedmdesáti letech uvedené území sami dobrovolně opustili a rozebrali mostní konstrukci, aby po ní Sarmaté nemohli přejít na druhou stranu Dunaje (pozn. překladatele)
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/72/Roman_Dacia_cs.svg/1024px-Roman_Dacia_cs.svg.png
Autor: Roman province of Dacia (106 - 271 AD).svg: Původně soubor načetl Andrei nacu na projektu Wikipedie v jazyce angličtinaderivative work: Jann (talk) – Roman province of Dacia (106 - 271 AD).svg, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17182426
Na počátku doby velkého stěhování národů, Sarmaté byli vytrženi ze svých domovů, zapojení do bludného putování a válek, a na konec přestali existovat jako národ. Přestože jejich potomci, dosud žijí mezi námi.
Toto tvrzení je naprosto nepodložené, protože Sarmaté – je označení národa, které používali Řekové a Římané. Nic neříká o tom, jak se tento národ označoval sám. Odpovědí může být více, třeba jen to, že na územích Sarmatie se objevují města s označením národa, který je zakládal – Bolgar, Belgorod, Beograd, Belaja veža a další.
Ve třetím století našeho letopočtu, kdy Římská říše ovládla od časů císaře Konstantina – dynastie panovníkům tráckého původu, došlo zde k výrazné změně vztahů mezi Římem a Sarmatií. Po uzavření vzájemných dohod byly na jižním toku řeky Dunaje vystavěny čtyři mosty přeshraniční spolupráce (v současném 21. století zde stojí pouhé dva) napříč podunajskou nížinou, pod Karpaty, byl vystavěn Konstantinův val, který sloužil jako celní hranice mezi Římem a Sarmatií (Novákova brázda – pozn. překladatele).
Ve čtvrtém a pátém století se území Sarmatie stala součástí Hunské říše. Její panovník Attila je považován za panovníka bulharského, od jehož rodu odvozují své následnictví ostatní bulharští panovníci. viz. také  http://sarakt.eu/sarmate.htm
V šestém století dovolili Bulhaři Avarům přejít přes svá území do Panonie, kde společně s druhou polovinou národa s již zde usazenými Bulhary, (kteří zde již žili pět století), upevnit Avarskou říši jako ochranu před rozpínající se říší Franků. V sedmém století souběžně vedle Avarské říše ustavili nezávislý stát Onogurský chanát - Стара Велика България, jehož panovníci se přiklonili ke křesťanství. (pozn. překladatele).
Například v 17. století se Poláci začali hlásit za „sarmatské následníky“. Jsou dokonce známé komplety polského brnění á la „sarmatské“ a o tom až později.
Meče
Arsenál „antických rytířů“ byl podle všeho omezený. V pohřebních kurhanech jsou nacházeny zakončení kopí (vesměs listového tvaru), přímé nože akinaky a dlouhé přímé meče. Nejsou počítány hroty střed, seker a dalšího vybavení.
Nejzajímavější jsou podle mne, zejména sarmatské meče.
Jsou dlouhé, dosahují až do 1 metru, úzké, s ostřím po obou stranách. Na samém konci se sarmatský meč slabě zužuje, má však jasně vykované ostří. Jde o klasickou zbraň jezdeckého boje.
Sarmatský meč a nůž
Některé dobře zachovalé meče, „antických rytířů“ mají dlouhé rukojeti, takové aby jimi bylo možné bojovat oběma rukama. Z praktického hlediska jsou velmi podobné obou ručním mečům středověkých rytířů. Takové se v Evropě objevili až o tisíc let později. Co je velkou záhadou je jejich metalurgie, k výrobě takových mečů, nezbytných pro jezdecký boj, je nutná velmi rozvinutá kovářská technologie. A my se bavíme o kočovnících? To je pravdě nepodobné!
Viz. Rekonstrukce hunského parádního meče.

Sarmaté měli podobné, pouze se lišily tvarem a způsobem zakončení.
Sarmatské meče nalezené v kurhanech zpravidla nemají již zakončení. Nebo jsou jejich roty polámané. Bylo to asi děláno záměrně. V minulosti ukládali do mohyly polámané zbraně: dle zásady mrtvé k mrtvému.
Ranné sarmatské meče měly zakončení v podobě kotouče, kované společně s čepelí. Později začali upevňovat na zakončení dřevěné obložení omotávané koženým řemenem, takto byla získána prostá rukojeť. Zde je ještě jedna varianta vysvětlení „ultra krátkých“ sarmatských efezů: kůže a dřevo se v zemi nezachovává.
Pozdější meče Sarmatů, z epochy Hunské nadvlády, mají originální a nikde v této oblasti se nenacházející zakončení v podobě malých disků, umístěných horizontálně (v podobě létající talířků). Tyto disky jsou broušené z polodrahokamů – chalcedonu, nefritu, nebo z jantaru, nebo onyxu a také kostěné.
Příčnou ochranu sarmatské meče neměli, podobně tomu bylo o ostatních čepelí a období antiky. Pravděpodobně do vynalezení gardy jich nebylo potřeby.
Strategie a taktika boje u Sarmatů
Jak bylo uvedeno výše, hlavním cílem Sarmatů bylo udržení rozsáhlých území, nezbytných nejenom pro pastvu a chov dobytka, území na kterých probíhalo i intenzivní zemědělství včetně budování závlahových soustav. To vše umožnilo uživit rozsáhlé množství obyvatel. Pro tuto civilizaci je známá znalost dobývání a zpracování kovů a nutnost přístupu k místům jejich nálezu v horách Kavkazu, později v Karpatech a na Balkáně. Kontrola cest a obchodních křižovatek. Největším bohatství národa bylo množství obyvatel. To umožňovalo kontrolu rozsáhlých hraničních prostor. A v případě porušení hranic dovolovalo mobilizování rozsáhlých vnitřních zdrojů.
Obrana území byla rozdělena mezi národy obývající dané území a jemu v případě vnějšího napadení přijížděli na pomoc ostatní národy, nejdříve jako oddíly lehké jízdy. V okamžiku útoku pěších armádních útvarů nepřítele bylo prvním úkolem zpomalení postupu útoky luky a šípy na bezpečnou vzdálenost a budování pastí do doby příjezdu rozhodujících sil.
Těžká jízda byla panovnickou gardou osobní stráží. Na rozdíl od středověkého rytířstva, kdy každý bojoval sám za sebe – těžká jízda zde byla nasazována jako útvar jednající podle pokynů velitele, sraženi jeden vedle druhého jako smrtící stroj, proti kterému běžná pěchota nemá žádnou šanci. Dalším taktickým prvkem bylo nasazení lehké kavalérie, která po krátkém útoku záhy ustupuje a nutí nepřítele k pronásledování a střílí na něj směrem zpět při svém ústupu. Cílem je rozrušení útočného útvaru nepřítele, jeho rozdrobení a následné zničení zapojením záloh a těžké jízdy.  
přeložil N. Nikolov 11. 06. 2019

Žádné komentáře:

Okomentovat