čtvrtek 20. června 2019

Kimmerijci


Kimmerijci: dávní kočovníci žijící severně podél Černého moře
11. června 2019

http://img.glavtema.ru/article/0/5/7/4057.jpeg?ts=1560544935

Foto: bike-crimea.com

Odkud přišli Kimmerijci? Jako u většiny dávných společenství nemáme žádné věrohodné údaje o původu Kimmerijců.

Předpokládá se, že tito dávní lidé jsou příbuznými Íránců nebo Tráků.

Podle zpráv Herodota, obsadili Kimmerijci území ležící severně od Kavkazu a podél Černého moře v období 8. – 7. století př. n. l. (území dnešní Ukrajiny a jižního Ruska).

Je nutno doplnit, že se archeologům dosud nepodařilo spojit tento národ s konkrétním územím jejich pobytu.

Díky výzkumu soudobí odborníci došli k závěru, že Kimmerijci zřejmě přišli z východu z území současného Íránu a postupem času migrovali do stepí v okolí Černého moře.

Jakmile se Kimmerijci začali zmáhat, rozhodovali se o rozšíření svého území. Dosavadní prostor podél severního pobřeží Černého moře jim byl již těsný a zaměřili se na další území, které mohli ovládnout. V jedné bitvě porazili (roku 695 př. n. l.) frýgijského panovníka Midase, který úpěnlivě prosil o pomoc Sargona II., avšak ten nepřišel (s jeho armádou se střetli o něco později roku 705 př. .n. l., kdy Sargon II. v bitvě padl).

Král Midas byl natolik ponížen svou porážkou, že ukončil svůj další život. Z Malé Asie postoupili Kimmériové na poloostrov Peloponés a poničili celou oblast.

Tito kočovníci dosáhli další úspěchů také na jihu a východě od Černého moře proti západní Asýrijské říši, tím že překonali území Lýdie (roku 640 př. n. l.).

Jedním z důvodů jejich snad o rozšíření a cíleného ovládnutí jiných zemí bylo především to, že samotní Kimmerijci sami zůstali bez domova při jejich snahách o získání nových území, na kterých by se usídlili. Hlavní příčinou bylo jejich vyhnání z rodného území Skyty na jihu současného Ruska.

Kimmerijce nezachránilo od porážky Skyty ani to, že výborně ovládali jízdu na koních.

Jak ukazují dějiny, historické zápisy se ztrácejí a jejich místo zaplňují mýty a legendy, nahrazující faktické informace. Například Králové Franků – Merovingové nechali prozkoumat svůj původ, až se dopátrali, že mohli být skupinou nebo jedním z kimmerijských národů nazývaný Sikambrové.

Tím méně není způsob jak zjistit, zda byli Sikambrové skutečnými Kimmerijci nebo mýtickým národem, který pomohl Merovingům upevnit nároky na královský trůn.

Dřívější odborníci také spojovali Kimmerijce s keltským národem z Britských ostrovů nebo s ranou verzi germánského národa soudobého Německa.

Svět literatury také nepomáhá, protože jazyk Kimmerijců není prakticky zapsán. Historikové rozhodli, že název „Kimmerijci“ vychází ze slovního základu „Gimer“ nebo „Gimir“.

Je také část odborníků, kteří považují Kimmerijce za těsně spojené s Tráky. Jejich jazyk je spojujícím mostem mezi jazykem Tráků a jazykem Íránců.

Pro nemožnost obnovit jazykové důkazy je těžké prozkoumat rané dějiny Kimmerijců.

Nehledě na vyhnání Kimmerijců z jejich původní vlasti na jihu soudobého Ruska, zůstali Skytové jejich nepřáteli. Dokonce na nimi vítězili až do 7. století př. n. l.
Kimmerijci se zcela vytratili z historických dokumentů na konci jedné bitvy proti Lýdii.

Po dvou konečných porážkách od nepřátel a o těchto lidech již nebylo nic známo. Bohužel dědictví po Kimmerijcích zůstává v ruinách, je to vše co o nich víme, je to pozůstatek kočovných válek, malého uměleckého projevu, zanechaného v severního regionu podél černého moře.

Přeložil: N. Nikolov 20. 06. 2019

Žádné komentáře:

Okomentovat