středa 3. dubna 2019

Vzhled Konstantinopole


Vzhled Konstantinopole těsně před pádem do rukou Osmanů



Vyobrazení Konstantinopole z doby těsně před pádem do rukou Osmanů z roku 1453 byla sestavena archeology a publikována v tureckém časopise „Karar“. Konstantinopol bylo největším a bohatým městem Evropy od poloviny 5. do počátku 13. století.


Město bylo známé v celém Starém světě svými architekturními poklady, jakými byl chrám „Svaté Sofie“, která byla střediskem pravoslavných křesťanů, svatým císařským palácem – domem panovníků a věží Galata.


Co se skrývá za září Istanbulu? Podívejme se na čtvrť Balat, kam běžní turisté nevstupují.


Dalšími významnými architekturními stavbami jsou Hipodrom, Zlatá porta a městské zdi, jakož i množství luxusních míst pro aristokraty, umístěné zpravidla na dlážděných ulicích a náměstích.


Universita Konstantinopole (Magnaurská škola) byla založena v 5. století a schraňovala množství uměleckých a literárních pokladů, dříve než byla zničena křižáky roku 1204 a dále Osmany po roce 1453. Velká císařská knihovna obsahovala zachráněné relikvie ze spálené Alexandrijské knihovny, která obsahovala více jak 100 000 dílů dávných textů.


Město, rozložené na dvou kontinentech, bylo nástrojem rozšiřování křesťanství v časech Říma a Byzantské epoše.


Na počátku 15. století po ztrátě svých posledních provincií, kdy z Východní římské říše (Byzance) zůstalo jen samotné město a okolní území. Na závěr město padlo do rukou osmanských Turků v úterý dne 29. května roku 1453 po 53 denní obraně v obklíčení.


28. března roku 1930 bylo město oficiálně přejmenováno tureckou vládou na Istanbul. Někteří tvrdí, že označení Istanbul pochází z řečtiny. Jinou variantou pojmenování je, že od původního názvu odpadla část písmen a tak nové jméno zlidovělo.



Město, které se každou chvíli rozpadne přímo před očima.

Tradičním slovanským označením města je Cařihrad. V minulosti se toto označení používalo v Bulharsku, Srbsku, Valašsku a Moldávii. Ve svém významu je jméno starobulharského původu. Označovalo „město carovo“ nebo „město císařovo“.


Přeložil: N. Nikolov 3. 4. 2019

Žádné komentáře:

Okomentovat