pondělí 3. října 2016

Pliska byla městem 1 tisíc let před naším letopočtem.

Pliska byla městem 1 tisíc let před naším letopočtem.

Středa, 28. září 2016 

http://www.monitor.bg/media/articles/2016/39/46771/2709b.jpg


Nečekaný archeologický nález pozvedá sebevědomí obyvatel města Pliska a dokládá, že první hlavní město Bulharska, bylo městem již 1000 let př. n. l.

Při záchranném výzkumu na dosud neprobádaném terénu při výkopech pro novou trasu vodovodu bylo nalezeno zpola zakopané obydlí. Do současnosti se odborníci domnívali, že město bylo osídleno až v období prvního hlavního města Pliska v 7. století našeho letopočtu.

Nálezy se nalézají v hloubce 1,5 metru pod soudobou vrstvou. Jejich datování ukazuje, že fragmenty keramiky jsou staré 3300 let, což je období, kdy se rozvíjena kultura ve starém Egyptě a Mikénách.

Nález obydlí z pozdní doby bronzové s pecí, od které se vyhřívaly říční kameny, podle odborníků dokazuje, že život města na tomto místě začal mnohem dříve, než se předpokládalo dosud. „Nalezli jsme skladovací nádoby, zcela zhotovené ručně zpracovanou hlínou, obsahující mechanické příměsi. Část z nich je ozdobena plastickou výzdobou girlandami s pohanskými rukojeťmi“, vysvětlil Janko Dimitrov, archeolog z Archeologického institutu při BAV, ve městě Šumen.

Byly nalezeny i stopy základů dřevěné ohrady s pecí a ohněm zakouřenými kameny. „Staří Slované používali takové říční kameny vyzvedané z žáru ohniště, kde se nahřívali a přenášeli je do dřevěného sudu nebo nádoby, která se potom zalévala vodou, aby se ohřála“, vysvětlil archeolog.

Bude zde následovat geofyzikální zkoumání území, které může odhalit další historické hádanky.



Přeložil: N. Nikolov, 4. 10. 2016

Žádné komentáře:

Okomentovat