úterý 6. září 2016

Sfinga na břehu Černého moře

Sfinga na břehu Černého moře
11/07/2015


http://burgascity.com/burgascity/uploads/2015/07/sfinks-sinemorac.jpg

Už jste viděli kamennou sfingu? Pokud jste byli v Egyptě – tak určitě. A což takhle se podívat na tu, co stojí na břehu Černého moře?
Ano přesně tak … na okraji místa Sinemorec stojí skála, která hledí přesně určeným směrem a vypadá jako Sfinga. Místo, kde se po tisíce let tyčí skála, připomínající egyptskou postavu se nalézá na mořském břehu u ústí řeky Veleka do Černého moře.
Lidé z přímořského místa dlouhá léta vědí, kde se přesně tyčí tento fenomén. Pro turisty je nalezení zajímavé skalní struktury nelehkým úkolem. „Sfinga“, jak je odedávna nazývána postava, je jako záměrně utajena mezi skalami a dá se těžko nalézt. Dokonce pokud projdete mimoděk kolem, a není přiměřeně osvětlena, můžete jí minout bez povšimnutí.
http://i0.wp.com/burgascity.com/burgascity/uploads/2015/07/ustieto-na-reka-veleka.jpg?resize=696%2C521
Prohlédnout si skálu můžete jedině tak, že sejdete až na mořský břeh severně od obce Sinemorec, poblíže říčního břehu je na soutoku s mořskou vodou. Až tehdy při pohledu na západ uvidíte unikátní rysy kamenného kolosu.
Zejména v létě, kdy sem přichází mnoho lidí je možné pod skalami vidět stopy po ohništích, a nedohořelých voskových svící zalepených po skalách.
Někteří lidé věří, že právě zde se koncentrují neznámé síly a ty utvořili svérázný kult kamenné postavy. Jedni říkají, že plní přání, jiní jsou nadšeni ze sdělení o existenci dávné trácké svatyně zde, třetí zase tvrdí, že na tomto místě jsou jisté stopy návštěv mimozemských bytostí, které zde zanechali obličej „sfingy“ jako stopy svého pobytu.
http://i1.wp.com/burgascity.com/burgascity/uploads/2015/07/sfinks.jpg?resize=696%2C931

Odborníci kategoricky prohlašují, že tvůrcem skalní postavy je samotná příroda.

Přeložil: N. Nikolov, 6. 9. 2016

Žádné komentáře:

Okomentovat