středa 21. září 2016

Hrob trácké princezny

Hrob trácké princezny


Poblíž obce Benkovski byl nalezen skalní hrob trácké princezny. Vedoucími expedice jsou mladí odborníci Ljuben Leštakov a Jana Dimitrova z Národního archeologického institutu a muzea. Archeologové nalezli stříbrný diadém, podle kterého odborníci soudí, že ostatky náleží mladé ženě dosud neznámé princezně.
Археология

Hrobové místo bylo vytesáno ve skále a kolem celého pohřbu byli rozmístěny kusy skal.
Princezna byla pohřbena s 60 předměty, z nichž dvě třetiny jsou ze stříbra, vysvětlil Ljuben Leštakov, citovaný agenturou 24chasa.
Celkem se jedná o 11 prstenů – 6 stříbrných, 5 bronzových, náušnice, sponky a přívěšky jsou ostatní ozdoby, které provázení významnou osobu do záhrobního života.
Nejzajímavější však bylo, že tělo trácké princezny bylo po smrti rozčleněno, což je důkaz praktikování obyčejů věhlasného Orfea. Takové byli praktikovány u osob vysokého postavení národa, kterým se symbolicky připomínalo roztrhání těla Orfeova v okamžiku bakchanálií.
Diadém princezny byl nalezen ve velmi špatném stavu, protože byl zhotoven z velmi tenké stříbrné folie a vzhledem k jejímu stáří se již rozpadá“, vysvětlil profesor Leštakov.
Archeologové doufají, že týmu restaurátorů podaří zachránit tuto ozdobu, aby bylo možné jí představit v co nejlepším stavu.
Předpokládá se, že pohřeb byl vykonán ve druhé polovině 4. nebo na počátku 3. století př. n. l.. Byla to doba vlády Alexandra Makedonského.
Předpokladem pro datování hrobu byl nález stříbrné mince, ražené ve městě Maronea. Mince plnila funkci poplatku tzv. charonova obolusu, kterým duše zesnulého platila za přepravu na onen svět.
Mince se umísťovala na jazyk zesnulého, aby s ní mohl zaplatit Charonovi, který přepravoval zesnulé, přes řeku zármutku do podzemního světa Hádese.
Podrobnější zkoumání lidských ostatků a ostatních artefaktů pomůže upřesnit jejich historické datování.
Přeložil: N. Nikolov 21. 09. 2016


Žádné komentáře:

Okomentovat