středa 25. listopadu 2015

Prehistorické sídliště Avren-bobata (Varna)

Prehistorické sídliště Avren-bobata (Varna)
Автор: Андрей; 21. 10. 2015

V říjnu roku 2013 byly nedaleko obce Avren (oblast Varna)nalezeny pozůstatky dávného osídlení. V průběhu dvou po sobě následujících let, skupiny archeologů ze Sofie zde prováděla výzkumy. Z provedených výzkumů, že osídlení zde bylo aktivně využíváno v letech 4600-4400 př. n. l., což odpovídá období znamenité Nekropole ve Varně (epocha pozdního eneolitu). 

avren 01 by Andrej Kazimirov

Mě stejně jako ostatním obyvatelům Avrenu je toto místo známé o tomto nálezu jsem však slyšel poprvé, proto bylo velmi zajímavé dostat možnost provést zde snímkování od vedoucího výzkumné skupiny Petra Leštakova. 

avren 02 by Anrej Kazimirov

Samotný objekt se nachází na jižní části vyvýšeni nazývané zde „Bobata“, která je částí Avrenského plato. Místo má strategický význam na skalnatém mysu se skalami ve výšce 30 metrů, což umožňuje jeho využití jako pozorovatelnu pro kontrolu obchodních cest i z oblasti jezera u Varny.
avren 03 by Andrej Kazimirov

Objekt je umístěn na skalním jazyku zakončený vysokými svislými 20 m hlubokými skalami. Je dostupný pouze ze severu. Zabírá plochu 2,5 arů. V nejtěsnější části na jediné přístupné straně byla vystavena kamenná stěna. Měla protáhlou podobu o délce 65 metrů. Stěna byla postavena z hustě posazených středních a velkých kamenů. Předpokládaná šíře stěny dosahovala 1,8 - 2,0 metry.
Vnitřní část sídliště bylo prozkoumáno jen částečně, nacházelo se zde několik velikých staveb zničených při požáru. Budovy byly postaveny jako kolová stavba s výpletem vymazaným hlínou. Uvnitř bylo nalezeno vybavení typické pro prehistorické období, keramické nádoby a nástroje z kamene, pazourku a kostí.

Avren 04 by Andrej Kazimirov

Jedním z velmi zajímavých nálezů je unikátní ohřívadlo – polní nádoba s keramickými kuličkami uvnitř, na povrchu zdobená znaky, které svědčí o rituálním významu tohoto nálezu. Všechny údaje o výzkumu objektu z doby pozdního eneolitu „Avren-Bovata“ svědčí o dobře rozvinuté a organizované struktuře osídlení ve druhé polovině 5. tisíciletí na naší éry v oblasti jezera u Varny.
Domnívám se, že v nejbližší době se v tisku objeví více materiálu vysvětlujících význam tohoto nálezu. Níže je několik odkazů pro dodatečné informace.
Snímky ze vzduchu (с) Fybuzzer - Aerial photography, Varna
Excavation team 2015 - Petar Leshtakov, Maria Ivanova, Galina Samichkova, Yordanka Ilieva, Tanio Dimitrov and Frederic Fuchs:




Žádné komentáře:

Okomentovat