sobota 20. srpna 2016

5000 let stará hrobka tráckého bojovníka

5000 let stará hrobka tráckého bojovníka, 
byla nalezena nedotčená, „nález roku“ v Turecku.



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhWobUOmqA6GVb8SSW8pO6t5JJdvty1ji8MtMvrp9JdEQlrT36_kQDI2x9R6jxh4-C6A2YMg0ONGHKKUL1z09TemKrvxBI9etgENEx7rED6wq4TUqFfkAWZt_QPu8P63ZUHcTnheenDcNM/s640/2.jpg


Nedotčená hrobka tráckého bojovníka datována ve věku 5000 let, byla nalezena v Turecku, sdělili z Archeologického muzea v Istanbulu. Experti určují nález jako nejvýznamnější nález roku v Turecku, v zemi, kde nechybí zajímavá archeologická místa.

Pohřeb byl odhalen v mohyle a pohřební komoře hrobky je zcela zachovalá a to z ní činí svého rodu první z nálezů tohoto typu na území Turecka, napsal DailySabah.com. Vykopávky kurhanu/hrobky poblíže Silivrie započali již v prosinci roku 2015. Město se nachází asi 70 km od Istanbulu.

Deník Hurriyet Daily News sdělil, že mohyla byla v minulosti prokopávána, avšak kopáčům se nepodařilo proniknout až k pohřební komoře.

Prvním předpokladem je, že hrobka náleží bojovníkovi ze severních území. Je datována do doby bronzové. Základem tohoto předpokladu se pro odborníky stal nález kopí.

Podle sdělení deníku Hurriyet Daily News bylo zjištěno, že mohyla byla vybudována kolem pohřební komory, která byla předtím vykopaná v zemi. Později se kolem ní vystavěl nápis. „Tento typ hrobek byl odpočátku používán národy, obývající kdysi stepní oblasti dnešního Ruska. Později se tento pohřební způsob rozšířil do východní, střední i severní Evropy. To proběhlo ve třetím tisíciletí před naším letopočtem. Hrobky tohoto typu jsou považovány za posvátná místa v turkických i altajských kulturách“, napsal deník.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjMRtR6JBdL53akvfNd4qvhDGHLP8dDBmOHmQvXdDcDRP4KkR7xfuN1MXli97nvLgxQUODdSrVyshtilHbD52qpToSbKzRJLC9SLMtAHCSpKNwum1Nm4XN_2ColYy-eD3fHwJ2W-QB4q3c/s640/Sarmatian-Kurgan_0.jpg

Sarmatský kurgan ze 4. století př. n. l. z oblasti Filipovka, Jižní Ural

Profesor Mehmed Jozdogan z fakulty archeologie Istambulské university sdělil pro Daily Sabah, že již zkoumal podobné mohyly, avšak tento nález je unikátní a důležitý, protože je dosud nejstarším nalezeným v oblasti Trákie. Odborník očekává, že hrobka poskytne nové údaje o dějinách Trákie a dávném osídlení, které se nacházelo na místě dnešního Istanbulu a blízkého okolí.

Před lety prof. Jozdogan zkoumal jinou tráckou hrobku, datovanou do doby 1200 př. n. l., nalezenou poblíže obce Asalbeli ve východní části Turecka.

Pro deník Hurriyet Daily News profesor vysvětlil, že „Trákové migrovali do těchto míst ze severu. Tento způsob pohřbu je mi již znám v mých výzkumech. Je mi známo, že velké množství tráckých mohyl již bylo dávno zničeno. Podařilo se nám ochránit několik zachovalých mohyl před útoky nelegálních kopáčů. Tato hrobka je stará a zachovalá, nedotčená z Doby bronzové. Nález je skutečně velmi důležitý a doufám, že výsledky našeho výzkumu budou velmi zajímavé“.

Archeologické muzeum v Istanbulu zaregistruje hrobku jako historickou památku, a pozůstatky tráckého bojovníka budou vystaveny v muzejní expozici.
Kurgany jsou považovány za posvátná místa v turkitské a altajské kultuře. Pohřby tohoto typu se nacházejí na mnoha místech ve Střední Asii i východní Evropě. Význam samotného slova kurgan, není znám, ze kterého jazyka pochází také ne, překládá se ve výrazu jako „pevnost“.

Způsob výstavby mohyl nad pohřby významných lidí již započal v Době bronzové a měděné, přecházel přes Dobu železnou až do počátku středověku, přestože v této době již není běžně rozšířen.

Jednou ze známých historických osobností pohřbených v hrobce typu kurgan, byl i Filip II. Makedonský, jehož hrobka byla nalezena v Řecku.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhV312kORN6bmkZynu_ZifOJXBbnvbogoGyq_bftFK4iKt-K7aYokQkt61TZFKReChtr0o2cuWrEsrhjMDvuqmaRjDGcguxj4jjZuyUfNiqBmojl5wWgf5Mlp2ShLas1VmikzFAvgXVyJ0/s640/3.jpg

Celkový pohled na nově odhalenou hrobku

Pohřební komora nově nalezené hrobky má kruhovou podobu a má délku 6 metrů. Je obložena kamennými bloky. Samotná hrobka je značně větší a má pravoúhlou podobu.

Kostra pohřbeného bojovníka je položena přímo na kamenné podlaze v podobě novorozence, kdy ruce jsou v poloze objímající kolena. Archeologové předpokládají, že tento způsob pokládání těla má symbolický význam – aby se zemřelý mohl přemístit do záhrobního života jako nově zrozený, nebo aby se předešlo jeho „vystoupení z hrobu“.

Kromě kopí, které bylo položeno na těle bojovníka, archeologové nalezli dvě keramické nádoby, charakteristické pro Dobu bronzovou. Bylo také nalezeno ostří, o kterém se předpokládá, že bylo pozůstatkem šípu. To společně s kopím, vede odborníky k předpokladu, že se jedná o pohřeb významného bojovníka nebo dokonce vojenského velitele.


Přeložil N. Nikolov, 20. 08. 2016

Žádné komentáře:

Okomentovat