pátek 10. června 2016

Bulharští panovníci v letech 660 - 1422 a území jejich vlády

Bulharští panovníci v letech 660 -1422 a území jejich vlády


·       Kara Bulgar – Je označení pro bulharský stát, který existoval mezi lety 667/671 – 896/925, jako vazalský stát v rámci Chazarského kaganátu a byl přímým nástupcem Starého Velkého Bulharska. Prvním panovníkem tohoto státního útvaru byl Bat Bajan/Bojan a posledním byl kan Almuš (Otec kana Arpada – prvního maďarského krále).
1. Kan Urus Agar Ajdar/Urus Ajdar (vládl v ledech 815 – 855). Kan Urus Agar Ajdar byl nejúspěšnějším panovníkem státu Kara Bulgar (Černého Bulharska), podařilo se mu sjednotit dva do té doby nezávislé státní útvary Kara Bulgar (s hlavním městem v Kyjevě/Sambatas) a Povolžského Bulharska (s hlavním městem Bolgar na řece Volze). 

Kan Urus Agar Ajdar vedl náboženskou válku proti Chazarům. V této válce proti Chazarům judaitům a Pečeněhům, se podařilo Kanu Urus Agar Ajdarovi naposledy spojit tři bulharské státní útvary Podunajské Bulharsko (jehož panovníci byli již pokřtěni), Povolžské Bulharsko a území Kara Bulgar proti Chazarům.

http://ivonti10.blog.bg/photos/172432/Great%20Bulgars/13%20-%20Kara%20Bulgar.jpg















Stát Kara Bulgar (Černé Bulharsko) za vlády Urus Ajdara
·      Povolžské Bulharsko – bylo státem založeným Kanem Kotragem kolem roku 680 (byl synem Kana Kubrata). Tento státní útvar existoval nezávisle až do roku 1553. Dějiny Povolžského Bulharska je možné zkoumat ve dvou etapách, kdy první je od roku 680/922 – 1236/1240 a ve druhé etapě pod názvem státu Kazaňský chanát v letech 1438/1455 – 1552/1553.
1. Kan Kotrag (kolem roku 660 – 700). Byl bulharským panovníkem (synem Kubrata), který odvedl své lidi na nová neobsazená území mezi řekami Volhou a Kámou, kde založil nezávislý stát Povolžské Bulharsko a zajistil jeho ochranu proti útokům Chazarů.

http://ivonti10.blog.bg/photos/172432/Great%20Bulgars/20%20-%20Volga%20Bulgaria.jpg

Povolžské Bulharsko za vlády Kana Kotraga
2. Kan (Emír) Almaš/Almiš (v letech 889 - 925). Kan Almiš byl prvním kanem Povolžského Bulharska, který přijal islám jako oficiální náboženství pro svůj národ. Od počátku vedl kan Almiš sjednocený stát Volžských Bulharů, Maďarů a Kara Bulharů, kteří žili do té doby v závislosti na Chazarském kaganátu.

Později jeho syn kan Arpád spoluvládce Kara Bulharska společně s Kara (černými) Bulhary a Maďary utrpěli těžkou porážku od panovníka Podunajského Bulharska a Pečeněhů odvedl svůj národ do Panonie. Po porážce Kara Bulharska si Almiš ponechal kontrolu pouze nad Povolžským Bulharskem.

Lekce, kterou obdržel od cara Simeona I. Velikého na počátku své vlády jej učinila nejúspěšnějším panovníkem Volžských Bulharů. Kan Almiš vedl obrané války s Chazary, podařilo se mu přilákat velkou část Bulharů z bývalých území Černého Bulharska a Kavkazu do Povolžského Bulharska. Ke zvýšení tlaku na Chazary navázal spojenectví s Arabským (Abisinským) Chalifátem a přijímá islám jako státní náboženství.

http://ivonti10.blog.bg/photos/172432/Great%20Bulgars/24%20-%20Volga%20Bulgaria.jpg

Volžské Bulharsko za vlády kana Almiše
3.           Emír (Vezír) Talib Mumin (kolem roku 945-976 Vezír – 976-981 Emír) – Na počátku byl Talib Vezírem svého Emíra Mohammeda Emičeta, který byl plachý. Ve skutečnosti Talib spravoval celou zemi. Vezír Talib Mumin provedl vnitřní reformy, omezil velké vlastníky půdy ve prospěch dobrých vojáků a vynutil placení daní obchodním karavanám a lodím proplouvajícím napříč územím státu. Ve vnější politice dosahuje značných vojenských úspěchů nad Maďary, Chazary i Kumány ovládnutím jejich velkých území.
http://ivonti10.blog.bg/photos/172432/Great%20Bulgars/21%20-%20Volga%20Bulgaria(1).jpg

Volžské Bulharsko za vlády Talib Mumina
4. Emír Aschad Moscha (v letech 1061-1076). Emír Aschad Moscha byl protikladným panovníkem, který na svém počátku vlády uspěl v prvních letech své vlády odvrátit několik převratů pro oguzkých (seldžuckých) Turkitů známých jako Turkménů. Podařilo se mu udržet území Volžského Bulharska před nebezpečnými v té době Seldžuckým sultanátem. Emirovi Aschadu Moschovi se podařilo obsadit území některých ruských knížectví. Založil vojenskou pevnost Mascha, ze které v dalších letech vznikne Moskevské knížectví a Ruská říše. Na konci své vlády byl odstraněn od vlády po převratu podporovaném Seldžuckým sultanátem a stává obyčejným šlechticem/bogaturem. Vládu převzal emír Adam.
5. Emír Adam (v letech 1076-1118). Emírovi Adamovi se podařilo stabilizovat stát velmi rychle po převratu nad Aschadem Moschou. Udržel si dobré vztahy s turkmenskými Seldžuky a udržet garantovaný mír na jihu.
http://ivonti10.blog.bg/photos/172432/Great%20Bulgars/22%20-Volga%20Bulgaria(1).jpg

Volžské Bulharsko za vlády emírů Aschada Moschy a Adama
6. Emír (kan) Gabdula Čelbir (v letech 1178 – 1225). Již s příchodem k moci se musel emír Galdula Čelbir vyrovnat s vnitřními konflikty a pokusy o převrat. Volžské Bulharsko bylo na vnější straně ohrožováno ze strany Kumánů tak i Rusů. Stát ztratil velkou část svých území. Emírovi Gabdulovi Čelbirovi se podařilo potlačit vzpouru a krutě se vypořádal s organizátory pokusu o převrat. Podařilo se mu upevnit stát jím přijatými vnitřními reformami. Také se mu podařilo si podrobit několik kumánských bejliků a zvítězit nad Kyjevským knížectvím.

Vojska emíra Gabdula Čelbira dosáhla až k Azovskému moři a k pohoří Kavkazu na jihu. Udržoval dobré vztahy se seldžuckými Turky a později sledoval expanzi Tataro-Mongolů do Střední Asie a na Blízký východ.

Roku 1222 Mongolové vtrhli přes Kavkaz do Evropy a době pozdního jara roku 1223 rozprášili spojené síly Rusů a Kumánů na řece Kalka a zamířili na sever na území Volžských Bulharů. V září roku 1223 poblíž obce Kernek na řece Samara Bulharská vojska zavedla Mongoly do pasti a zničili do té doby neporazitelnou tatarsko-mongolskou armádu. (Po tak zvané „Beraní bitvě“ byli všichni zajatí mongolští zajatci po dohodě s poraženými, vyměněni každý za jednoho berana – pozn. překladatele)
http://ivonti10.blog.bg/photos/172432/Great%20Bulgars/23%20-%20Volga%20Bulgaria.jpg

Volžské Bulharsko za vlády emíra Gabdula Čelbira
Prameny:
1.           Dějiny Bulharska (různá vydání a oddíly)
2.           СОКРОВИЩА БУЛГАРСКОГО НАРОДА- том 1. - Ю. К. Бегунов
3.           Internetová vydání bulharských a volžsko-bulharských a ruských badatelů a vědců.
Od autora:
Zcela úmyslně neuvádím, ze kterých dílů Dějin Bulharska ani jména vědců a badatelů ze kterých čerpám (jsou obecně známá).
Existuje ještě mnoho jiných bulharských panovníků, kteří by zde měli být vyjmenováni. Na věčná památka náleží i těm.


Přeložil: N. Nikolov 10. 06. 2016

Žádné komentáře:

Okomentovat