čtvrtek 12. prosince 2019

Obranné valy na pobřeží Černého moře


Obranné valy kána Asparucha na pobřeží Černého moře

Roku 670 překročil Kánas juvigi (kníže) Asparuch se svým národem řeku Dunaj a vstoupil na území Byzantské říše. V bitvě v místě označovaném Ongal (roku 680) Bulhaři porazili byzantskou armádu a vytyčili zde První bulharské carství na Balkáně.
Uvedená událost je zjevná i tím, že místo hlavního jeho sídla se nacházelo v ústí řeky Dunaje, tak o tom psali byzantští kronikáři. Až rozmístění následujících center Prvního bulharského carství je mnohem složitější. Je to dáno i tím, že Bulhaři na severu Balkánu zanechali velké množství obranných staveb, především zemní valy, které dosvědčují takové události.
Вал Аспаруха в Варне и памятник создателю первого болгарского государства.
 Asparuchův val ve Varně a pomník zakladatele Prvního bulharského státu na Balkáně.

Velice známá jsou velká opevnění bulharského tábora, například tábor v místě Nikulicel, který byl podle všeho místem - Ongalem – prvním hlavním sídlem Kána Asparucha. Jeho plocha je 48 km2. Také již na konci 19. století bylo nalezené místo, kde se nacházela Pliska, město, dlouhou dobu považované za první hlavní město Bulharska. Dnes je uvedená událost zpochybňována. Byzantský kronikář Theofan Zpovědník psal, že Bulhaři se z tábora v Ongalu přemístili do oblasti Varny, která se nacházela nedaleko antického města Odessos (soudobé město Oděsa na Ukrajině, bylo pojmenováno po vzoru tohoto řeckého města).

Theofan Zpovědník „Chronografie“
Při pronásledování Římanů podél Dunaje, (Bulhaři) překročili řeku a došli až na místo Varna, poblíže města Odissa a místní pevniny. Uviděli zde místo dobře opevněné: vzadu chráněné řekou Dunajem, vepředu a na bocích osadami a pobřežím Pontijského moře. Tam pokořili Slovany, kteří zde žili pod názvem Sedm kmenů. Bulhaři nechali Severy přesídlit od místa Beregava do východních oblastí a na jihu a na západě až k Avarům a zbylých sedm rodů, kteří jim platili daň. Rozšířili se v těchto místech, začali napadat pevnosti a osídlení patřící římskému státu a obsadili je.
Přičemž Theofan netvrdil, že by se Bulhaři usídlili v řeckém městě Odessos. Napsal, že se opevnili „v blízkosti“. Je zřejmé, že právě z tohoto místa (oblasti Varny) rozšiřovali svůj vliv na okolní oblasti. Znamená to, že Varna byla prvním (nebo druhým po Ongalu) hlavním sídlem (městem?) Bulharska. V průběhu věků nový název nahradil staré řecké pojmenování a bývalé byzantské město Odessos začali nazývat Varnou.
Карта болгарских укреплений. Лагерь в Никулицеле, Плиска,  Одессос. Справа, схема прибрежных оборонительных валов - Варна,  Кранево, Шкорпиловци, Обзор.

Mapa bulharských opevnění. Tábor v Nikulicele, Pliska, Odessos. Zprava je schéma pobřežních obranných valů – Varna, Kranevo, Škorpilovci, Obzor.
Toponymum „Varna“ je poprvé zmiňováno právě Theofaem Zpovědníkem, dříve než v 8. století se toto označení nepoužívalo. Poprvé se o něm dozvídáme s příchodem Bulharů do této oblasti. Základ slova Varna může pocházet z indoevropského základu var *uer- (voda, déšť, řeka), také je známo, že Varna – je označení řeky a jezera (jezero Varna, Provadijská řeka). Varny, Variny, Vary – slovanské a germánské kmeny na řece Varnov (něm. Warnow) v Německu. Řecké Odessos má také blízko významem slova k Varně, Odessos se odvozuje z karského jazyka jako „Město na vodě“. Také se odvozuje ze slovanského „vorona, vraný (černý) z praslovanského základu. *vorna, z litevského várna „vorona“, jiné pruské označení warne. Je také možné, že na počátku se slovo vyslovovalo jako Barna. Podle Al-Idrisiho je toponymum vyznačováno také jako Barnas.

Celá stará zástavba města Varna byla zničena v 19. až 20. století v souboji s osmanským dědictvím. Je také nutno dodat, že většina starých center skoro ve všech bulharských městech byla zničena a ne jenom ve Varně. Za hranicemi starého města jsou zachovány základy stavby, která je připisována samotnému Asparuchovi. Stavba je známa jako „Asparuchov val“ na jihu města. Dříve se val táhl podél pobřeží od vyvýšeniny Galata až k pevnosti Varna. Předpokládaná délka valu je 3,5 km. V současnosti zůstal zachován pouhý kus v parku Asparuchovo v délce kratší než kilometr. Celá severní část valu byla zničena při výkopu kanálu Jezera Varna. Na jihu byl val zničen během výstavby na konci 20. století.
Asparuchův val se nacházel za hranicí starého města Varny. Znamená to, že neměl za úlohu chránit město. Jaký úkol měl plnit, dosud není známo. Objevili se názory, že mohl sloužit jako přehradní hráz, protože směřoval podél pobřežní linie, také mohl ochraňovat pobřeží před výsadkem z moře. Asi to druhé je blíže ke skutečnosti. Není zřejmé, k jakému účelu by měla podobná hráz sloužit – za hrází nebylo žádné osídlení pouze volný prostor. Také je známo, že podobné valy na pobřežní linii byly nalezeny a na dalších místech Bulharska – v Kraněvu, v ústí řeky Kamčija a na dalších místech.
https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/251164/pub_5dc17cb704af1f98925072ba_5dc17cbc9515ee00b1fbd433/scale_1200
Obranné valy se tyčily, všude tam, kde chyběl vysoký břeh u moře, kde se skutečně mohlo vysadit cizí vojsko. Jak je známo, Byzantinci měli velmi silné loďstvo, které bezesporu mohlo škodit Bulharskému státu. Výstavba fortifikací na břehové linie byla pro Bulhary velice důležitým činem.
https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1711517/pub_5dc17cb704af1f98925072ba_5dc180c4c31e4900b1cb72e1/scale_1200

Dá se předpokládat, že zvyk stavět dlouhé obranné linie si Bulhaři přinesli ze své předešlé vlasti na Kavkaze. Kde jsou dobře známé dlouhé stěny Derbentu, stěny chazarského Semenderu a další. Také je možné, že na bulharskou fortifikaci měly vliv opevnění měst a oázy ve Střední Asii, ze kterých původně odešli. Výklad o vysokých stěnách Midgardu skandinávských ság se z velké části opírá o tuto asijskou tradici. Hadí valy v Kyjevské Rusi – jsou ve své podstatě daní obranných tradic kaganátů východní Evropy – Chazarského, Avarského a Prvního bulharského carství na Balkáně.
Al-Masudi na počátku 10. století napsal, že území dunajských Bulharů (Burdžanů) bylo ohrazeno zemními valy.
Achbar az-zaman
A mezi Al-Kustantinia a zemí Burdžanů je patnáct dnů cesty, a samotné panství Al-Burdžán má rozměry dvacet dnů cesty na třicet dnů cesty. Celá oblast Burdžan je ohrazena valem, ve kterém jsou průrvy, podobná oknům, a tento val má příkop a obyvatelé žijí za tímto valem.
Nejedná se zde o náhodné rozhodnutí jednoho panovníka, jde o navázání na staré místní tradice viz dále:
Каменное ядро вала.
 Kamenné jádro valu.
Asparuchův val ve Varně nebyl hliněný, jeho základ se skládá z mohutných kamenů. Stavební materiál pro výstavbu valu byl přivážen z ruin antického města Odessos. V 7. století se o tomto městě již přestali zmiňovat byzantští kronikáři, protože město bylo silně poničeno po útocích Slovanů a Bulharů v 6. – 7. století. Nálezy zlomků byzantských staveb mezi kamením svědčí o tom, že val byl vystavěn až po zničení města, také nemůže být přehradou z byzantského období.
Дикая часть Аспарухова вала заросшая травой.
Divoká část Asparuchova valu je dnes zarostlá trávou.
Asparuchův val má šířku kolem 12 metrů, jeho současná maximální výška dosahuje 3 metrů. Je nutno dodat, že původně výška valu mohla dosahovat do 5 metrů a výše. Dále, je možné, že na horní části náspu bylo ještě dřevěné opevnění, avšak konkrétní informace o tom nejsou.
Dnes se moře a linie valu nachází asi 500 m od sebe. Jedná se o výsledek násypu písečné pláže z 20. století, včetně přirozeného usazování kalu řeky Varny, které se zde nastřádaly během století. Ve středověku byl val stavěn na samotném okraji pobřežní linie. S přihlédnutím k okolnosti, že samotný břeh byl v těch dobách podstatně výše, vystavěný val dělal tuto část pobřeží nedostupným pro útoky z moře.
Каменные валуны в основании вала.
Kamenné valouny v základech valu.
Zůstává nedořešená hlavní otázka – kde se v oblasti Varny mohlo nacházet hlavní město Bulharů? Více jak 100 let archeologických výzkumů na tuto otázku nenašlo odpověď. Západně od města Varna byly nalezeny pouze významné nekropole Bulharů a Slovanů z 8. – 10. století. Sídlo hlavního místa bulharských panovníků zde dosud nebylo nalezeno.
Пляж перед Аспаруховым валом в Варне.
Pláž před Asparuchovým valem ve Varně.
Jiná další hraniční stavba Bulharů je vyznačena na:
Přeložil N. Nikolov 12. 12. 2019





Žádné komentáře:

Okomentovat