středa 23. ledna 2019

Nejstarší, neporušená nákladní loď


Nejstarší, neporušená nákladní loď nalezena v hloubce 2 000 m.
23. 10. 2018


foto: radio varna
http://static.bnr.bg/gallery/cr/medium/1b14ee4ddf51df16f994faa63ba3c31e.jpg

Nejstarší potopená a nepoškozená loď ležící na dně Černého moře ve stáří 2400, byla nalezena vědeckým anglicko-bulharským teamem, podle světových agentur.

Nikdy bych nepředpokládal, že se nám podaří objevit nedotčenou nákladní loď ve 2 tisícové hloubce na mořském dně“, prohlásil prof. John Adams z Centra mořské archeologie při universitě v Southamptonu. Dále dodat, že nález pozmění pojetí stavby lodí a navigace v časech antických. 
Expedice Black Sea Map zkoumá po dobu tří let dno Černého moře na ploše větší jak 2000 km2 podél bulharského pobřeží. Zkoumání je prováděno pomocí sonaru a dálkově řízeného aparátu vybaveného kamerami pro hluboko-vodní snímkování.
Skupina již odhalila více jak 60 potopených lodí datované do minulosti od Doby římské až do 17. století. Nejstarší z těchto trosek se nacházejí v hloubkách, ve kterých není žádný kyslík, což dovoluje uchování materiálu po dobu tisíce let. Přesné údaje datování se proto dají uskutečnit pomocí analýzy radioaktivního izotopu uhlovodíku.
Máme zde mnohem starší pozůstatky, avšak unikátnost nového nálezu spočívá v tom, že je velice dobře zachovalý“. Prohlásila pro BBC archeoložka Helen Far, která spolupracuje na projektu.
Podle jejích slov loď leží na mořském dně na boku se zachovalým stěžněm, sedačkami pro plavce a kormidlem. Podobný typ starořeckého obchodní lodě byl dosud vyobrazován pouze na hrnčířských výrobcích.
Podle mapy publikované v Times, byla loď nalezena jihovýchodně od města Varna ve hloubce 2,09 km. Na délku má 23 metry a posádka měla 15 - 25 osob.


Expedice proběhla za účasti vědců z University v Southamptonu a jejich kolegů z bulharského Národního archeologického muzea, BAV (Bulharské akademie věd) a Centra podmořské archeologie.
Nálezy této expedice, včetně zcela zachovalé lodě, jsou unikátní ve světovém měřítku. Je to v prohlášení ředitele Centra podmořské archeologie v Sozopolu Kalina Dimitrova pro Radio Varna. Zároveň připomněl, že v hloubkách Černého moře je voda plná sirovodíku, v tomto prostředí nemohou mikroorganizmy přežít a právě to umožnilo zachování dřevěných konstrukcí starořecké lodě.
Tato novinka byla sdělena na vědecké konferenci v Londýně. Konference se zúčastnili představitelé bulharské a britské části expedice zařazených do projektu Black Sea Map. Cílem expedice je prozkoumat nejenom archeologické nálezy na dně Černého moře a také prozkoumat změny úrovně hladiny moře v průběhu uplynulých několika tisíců let.




Žádné komentáře:

Okomentovat