středa 30. ledna 2019

Mýtické město Trojanů Tenea bylo nalezeno


Archeologové nalezli dávné trojské město Tenea, které bylo dosud považováno za mýtické
Archeologové hledali dávné město Tenea od roku 1984. Předpokládají, že jakmile bylo město nalezeno, stává se prvním důkazem, že skutečně existuje mimo mýty dávných textů.
https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1247665/pub_5c388f2bb8905e00aacff9cf_5c388f5bfa7d8000aaf5edd4/scale_600

Tenea
Vykopávky probíhají již od roku 1984. Do okamžiku odhalení ruin města se znalosti archeologů a historiků zakládali na starých řeckých mýtech a starých kronikách. Mnohaleté výzkumy přinesly nové výsledky.
Elena Korka a její skupina archeologů hledala město Tenea více jak 30 let. Mnohé zmínky v dávných textech ukazují na to, že skupina zajatců založila město po porážce v Trojské válce
Mýtické město
Ruiny byly nalezeny nedaleko malé obce Čiliomodi, nacházející se na jihu Řecka. Odhalené území představuje organizované obydlené prostranství zabírající skoro 670 metrů.
https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1077599/pub_5c388f2bb8905e00aacff9cf_5c388f93519dc500ab5727f6/scale_600
Ruiny
V ruinách města byly nalezeny mramorové, kamenné i hliněné podlahy zachované ve velmi dobrém stavu což je pozoruhodné. Byly nalezeny nosníky, neveliké sloupy, sklady, hliněné hrnce a pohřby dvou dětí.
Všechny tyto důkazy spolu s předešlými nálezy v okolí obce Čiliomodi dovolují vyslovit předpoklad, že dávné město Tenea skutečně existovalo a dokonce zbohatlo a postupně se rozvinulo.
30 let hledání
Vše začalo v roce 1984, kdy paní Korka a její skupina nalezla sarkofág v sousedství řecké obce Čiliomodi. Nález jim nedal pokoj a přiměl, je se na toto místo vrátit, aby se přesvědčili, zda se v okolí nedá ještě něco odhalit.
V roce 2013 skupina obnovila vykopávky v naději najít nějaké důkazy, které je o tom oprávnily. Na počátku byla nalezena dávná cesta, která přivedla archeology na hřbitov, kde odpočívali pozůstatky dvou dětí, pěti žen a dvou mužů.
Část historie
Skupina výzkumníků pracovala podél cesty na sever, kdy byly nalezeny důkazy existence města. Hliněné potrubí doložilo, že nevelké sídliště bylo přeměněno v kvetoucí město – Tenea byla vystavěna v Době mykénské a byla osídlena bohatými lidmi.
Město nejvíce vzkvétalo zejména v letech 193- 211. Předpokládá se, že město Tenea bylo opuštěno v 6. století. Další výzkumy dovolí získat více informací, již nyní jsou archeologové rádi, že se jim podařilo nalézt město, které bylo dosud pouhým mýtem.
„Hlavním je, že jsme nalezli pozůstatky města, asfaltované cesty a architektonických staveb. Nalezli jsme důkazy života a smrti, a to je jen malá část historie tohoto města.“ vysvětlila p. Elena Korka.




Žádné komentáře:

Okomentovat