neděle 7. února 2016

Pevnost Vyšehrad – nejzachovalejší středověký hrad v Bulharsku

Pevnost Vyšehrad – nejzachovalejší středověký hrad v Bulharsku

2. 02. 2016


Крепостта Вишеград – най-запазеният средновековен замък в България (СНИМКИ)
Přidat popisek

Roku 1971 na březích přehrady „Studen kladenec“ /studená studna/ blízko městské čtvrti Kardžali „Gledka“/pohled/ začali archeologické vykopávky. V následujících letech zde bylo odhaleno celkem 17 tráckých hrobových mohyl, několik tráckých svatyní a dvě pevnosti. Jedna z nich se jmenuje Vyšehrad.
http://cdn.kmeta.bg/upload/cache/22bc4ba5fd0b469e63678b1c9a4f775d.jpg

Pevnost Vyšehrad se nachází poblíže stejnojmenné obce se skalnatým vrchem na pravém břehu řeky Arda. Její jméno slovanského původu znamená „vysoký vrch“. Podle místních je místo také známé pod označením Chisar Justjů nebo také „horská pevnost“. Tyčí se nad malou obcí Ostrovica, tato pevnost je považována za nejzachovalejší středověký hrad v Rodopech.
http://cdn.kmeta.bg/upload/cache/53eb55e4b920a4a9e62146bf73820427.jpg

Důvodem tohoto označení je několik dobře zachovaných pevnostních zdí, které dosahovaly až osmi metrů. Ve stěnách jsou jasně vidět kulaté otvory, do kterých bývaly zapuštěny stropní trámy. Kromě toho jsou zde dochovány základy dvou pravoúhlých dvoupodlažních vnitřních věží a různých budov, některé z nich sloužili jako vodní zásobárny.
http://cdn.kmeta.bg/upload/cache/3eb969ce6934b1050e46e3a17d0d9a86.jpg
Při výzkumných výkopech prováděných v 70. letech byly v rozsahu pevnosti nalezeny podlahy zemljanek a základy pecí stejně tak zachované hliněné nádoby, části rytířského brnění, ozdob a kopí… Nejstarší nálezy jsou dotovány do konce Doby bronzové a počátku Doby staro-železné. Výzkumy ukazují, že středověká pevnost byla postavena na základech antické pevnosti, které náležela Trákům.

Nejdříve byla pevnost nejdříve využívána v dobách 4. století př. n. l. a v 1. století našeho letopočtu, z velké pravděpodobnosti náležela pevnost místnímu tráckému národu Kojlaleti, o kterém se předpokládá, že obýval chráněný trojúhelník mezi řekami Ardou a Vrbicí.

Stopy další dostavby pevnostní zdí a stavby nových budov ukazují, že na konci 12. století se pevnost znovu probouzí k životu. Aktivně byla používána v období 13. a 14. století. Pevnost Vyšehrad je často zmiňována jako feudální hrad – rezidence místního správce středověké oblasti se jménem Achrida.

Předpokládá se, že zde nebo v protější ještě větší pevnosti Monjak, nacházející se na protějším břehu přehrady „Studen kladenec“ na své zasedání vybrala rada baronů Latinské říše za svého vládce Jindřicha Flanderského, po té co byl jeho bratr Balduin zajat bulharským carem Kalojanem.


Přeložil N. Nikolov 7. 2. 2016

Žádné komentáře:

Okomentovat