úterý 1. prosince 2015

Dosud neznámé megality nalezené nedaleko obce Zlatosel

Dosud neznámé megality nalezené nedaleko obce Zlatosel

9. 9. 2015, středa


В Златосел откриха неизвестни досега на науката мегалити
snímek: https://bg.wikipedia.org

Nové, pro vědu dosud neznámé megalitické stavby, byly popsány expedicí vedenou odborníkem na Trákii prof. Valeriem Fólem. O novém nálezu se píše v novém čísle časopisu „Spisanie 8“.

Jedna z nově nalezených staveb je dolmen (prostora vzniklá složením kamenných desek), který podle prof. Fóla je dosud největším, nalezeným na bulharském území. Dolmeny (podle bretaňského jazyka: taol maen – kamenné stoly) jsou megalitickými stavbami, postavené z několika napříč postavených kamenných desek, které utvářejí komoru na kterou je shora položena jiná kamenná deska. Název pochází z vnějšího tvaru pro Evropu obvyklých konstrukcí – zvedáním desky na kamenné podpory připomínající stůl.

Pouze vrchní deska megalitu zabírá plochu více jak 25 m2. Mimo rozměry stavba vyniká svým umístěním – nalézá se v pohoří Sredna gora nad obcí Zlatosel, oblasti Brezovo. Dolmeny v této oblasti nebyly zaznamenány, tento nález rozšiřuje areál, ve kterém je tato architektura a stavební tradice zaznamenána na bulharském území – dosud se mělo za potvrzené, že dolmeny jsou rozšířeny pouze v oblastech Sakar, Strandža a východní Rodopy.  

Dolmen má perfektní orientaci na východ a podle archeoastronoma doc. Alexeje Stoeva vyjadřuje velmi dokonalé astronomické poznatky.

Dolmeny jsou hrobkami a jsou nejstaršími příklady monumentální pohřební architektury na bulharských územích. Tato nad obcí Zlatosel je velmi raná (alespoň z 2. tisíciletí př. n. l.). Jedná se o rodinnou tráckou panovnickou hrobku, nebo místního dynastického roku. O existenci tráckého dynastického centra v této oblasti se ví již dávno.

Expedice narazila na gigantické kamenné „vejce“, postaveno na špičce na místě záměrně vyhloubené prohlubně v původní skále. Podle profesora Fóla to vyjadřuje víru dávných lidí, spojenou s posvátností kamene a symbolizuje zrození život. Na záměrně vyrovnané skále kolem vejce jsou vyhloubeny obětiště, rituální plochy a schody.


Žádné komentáře:

Okomentovat