středa 12. prosince 2018

Nápis starý 3200 let konečně přečten a rozšifrován


Nápis starý 3200 let konečně přečten a rozšifrován

Trojský princ, vetřelec a okupant, dále mocná tajemná civilizace známá jen jako Mořské národy. Zní to jako nový fantazijní seriál, přitom se jedná o pouhý překlad 3200 starého hieroglyfického nápisu.
https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/49613/pub_5c07b75e1ff42300ac982530_5c07bf8ac8146a00af669fb1/scale_600

V průběhu posledních staletí badatelé trápila otázka, proč v jednom okamžiku před 3200 lety zmizely mohutné a vyspělé civilizace ve východním Středomoří v průběhu krátkého období. V roce 1878 v centrální části Turecka byla nalezena kamenná deska s nápisem, který archeologové a lingvisté nemohli přečíst více jak sto let, nápis v jazyce Luviš.
V tomto týdnu bylo oznámeno, že překlad byl konečně dokončen.
Popsaná deska má délku 29 metrů a jsou na ní zaznamenány události z konce Doby bronzové ve východním Středomoří. Odborníci zjistili, že text popisuje územní zisky Velikého panovníka Mira, vazalského státu v Anatolii, které měli za následek všeobecný úpadek v blízkém i vzdáleném okolí.
Nápis popisuje vzestup mocného království Mira. Podle překladu jeho panovník Miras ovládl trůn v Troje a vrátil vládu na tomto trůnu výměnou za loajalitu Troje vůči Miře.
Po nástupu trojského prince, který po svém otci převzal vládu nad Trojou, se prohlásil za vládce. Požádal předešlé ochránce Troje chránit nadále „Vilušu“ (starobylé označení pro Troju) jakož i mocného panovníka Mira.
Historikové vysvětlují, že království Mira bylo částí osídlení Luwie, kterou jak historikové ale i egyptské zápisy spojují s tajemným termínem „Mořské národy“. Podle Eberharda Zanggera se jedná o zapomenutou civilizaci, která spojovala několik nevelkých anatolských království. Všechna tato království se připojila k používání světského jazyka.
Podle Zanggera sehrála Luwie rozhodující úlohu v tak zvané „První světové válce“ – dlouho trvajícím konfliktu, který skončil bitvou u Troje a rychle zničil mnohé mohutné civilizace v okolí. Což mělo rozhodující vliv na konci Doby bronzové *).
*) Eberhard Zangger, Nový boj o Troju, Archeologie v krizi, Brána, 1995

Žádné komentáře:

Okomentovat