pátek 15. dubna 2016

Největší muzeum pod širou oblohou na Balkáně

Největší muzeum pod širou oblohou na Balkáně


http://novinar.bg/data/2016-04-12/20160412_0063.jpg

Odkrytá část komplexu Antická Serdika, která se nachází uprostřed Sofie mezi CUM (Centrálním obchodním domem) a městskou tržnicí, bude zpřístupněna návštěvníkům města. Foto autora.

Příští středu se budou moci občané hlavního města Sofie poprvé volně procházet po originálním dláždění starém 1500 let na dvou příčných hlavních ulicích Antické Serdiky, po kterých se na počátku 4. století procházel i římský císař Konstantin Veliký.
Událost proběhne v 11:30 – 20. dubna, kdy bude oficiálně otevřen kulturně-komunikační komplex Antická Serdika v místě nazývaném Largo hlavního města, sdělili z tiskového střediska magistrátu. Datum bylo vybráno záměrně, podle staré tradice v tento den bylo zahájeno Dubnové povstání za osvobození země.
Páska bude přestřižena před největším muzeem pod širou oblohou na Balkáně za účasti premiéra Bojko Borisova, primátorky Jordanky Fandakové a ministrů kultury Veždi Rašidova a regionálního rozvoje Liljany Pavlové.
Mimořádný komplex se nachází v srdci Sofie mezi budovou Rady ministrů (vládou) a prezidentskou kanceláří. Rozloha plochy dosahuje 8000 m2 a byla prostavěna ze zdrojů Ministerstva kultury ve spolupráci s Radnicí města. Výstavba proběhla podle projektu „Regionálního rozvoje“ a má hodnotu 15,5 mil. Leva.
Došlo k obnově původního vzhledu dvou hlavních ulic dávné Serdiky – Dekumanus Maximus a Cardo Maximus. Mezi ruinami je 7 dávných budov, které náleželi bohatým občanům města, jsou dnes pěší chodníky na velké části komplexu a budou volně přístupné pro návštěvníky, sdělil pro agenturu „Novinar“ vedoucí vykopávek – archeolog Mario Ivanov.
Odhalené dávné exponáty budou uschovány v „muzeu pod střechou“ pod bulvárem „Marie Luisa“ v bezprostřední blízkosti stanice metra „Serdika“. Zde budou vystaveny a restaurované malby na stěnách starých budov. Přístup do této zóny bude placený, zatím nebylo upřesněno, kolik bude stát lístek u vstupu.
Pod okny Rady ministrů a Kanceláře prezidenta se nachází druhá část komplexu. Ruiny jsou zde překryty prosklenou kupolí. Nachází se zde i otevřená scéna. Zde bude možné pořádat koncerty a bude možné pořádat divadelní představení. Výstavba proběhla po složitých peripetiích od roku 2010 do dnes.
Pro soudní pře došlo v roce 2013 dokonce k zastavení prací na dva roky a odhalené ruiny se ocitly pod vodou a blátem. Pro jejich ochranu byly po jistou dobu „překryty foliemi“ a provizorními přístřešky. Na celý jeden měsíc byla práce na finálním dokončování komplexu opět zastavena před konce loňského roku pro nespokojenost občanských organizací se vzhledem dokončovacích prací prováděných novými cihlami.
Následovala společenská diskuse, do které se zapojili známí architekti, archeologové a historikové. Nakonec došlo ke kompromisnímu rozhodnutí, vystavět omezenou linii mezi originálními ruinami a ochranou nástavbou nad nimi s minimální dostavbou půdorysu budov.

Přeložil N. Nikolov 15. 04. 2016

Žádné komentáře:

Okomentovat