pátek 15. května 2020

Pravost Trójského pokladu byla potvrzena


Pravost Trójského pokladu byla potvrzena

07. 05. 2020


https://www.silver-mania.ru/articles/wp-content/uploads/2020/05/Troy-gold.jpg

Odborníci prokázali, že zlato z Tróje nalezené Heinrichem Schliemannem již v 19. století není padělkem. 

V Berlíně se dnes nachází pouhá část významného zlatého pokladu z Tróje. Právě díky této části se podařilo potvrdit, že pravost celého zlatého pokladu je nezpochybnitelná. Připomínáme, že v posledním dni jara roku 1873 německý obchodník a amatérský archeolog při vykopávkách na území Turecka na místě pahorku Hissarlik nalezl významný poklad, který byl označen jako zlatý poklad z časů panování krále Priama.

золотые сокровища Трои

Schliemann jako podnikavý dobrodruh propašoval nesmírný poklad z Turecka do Řecka, když předtím zaplatil turecké správě směšnou náhradu. Honba za slávou mu napověděla nabídnout Trójské zlato libovolné zemi, která zafinancuje výstavbu specializovaného muzea, které bude pojmenováno po nálezci. Na tyto podmínky nepřistoupilo ani Řecko, ani USA, ani Francie, ani Itálie. V Rusku, kde byl Hendrich považován za bigamistu, byl také odmítnut. Vstřícně postoupilo pouze Německo, příslibem udělení nálezci titulu akademika a státního vyznamenání v podobě metálu. Při předávání nálezu Schliemann vymezil jej jako dar německému lidu, ne císaři. Proto ze všech „bonusů“ dostal pouze čestné občanství města Berlína, muzeum s jeho jménem také nikdy nebylo postaveno. Všechno zlato a ostatní Trójské poklady byly vystaveny v Muzeum starověké a primitivní historie v Berlíně.

V současnosti se Priamův poklad z části nachází v expozici berlínského Nového muzea. Je zde vystavena stříbrná nádoba, nemnohé předměty ze zlata a bronzové výrobky. Při srovnání s částí pokladu, který se mocí osudu ocitl v Rusku v moskevském Puškinově muzeu, tak v Německu zůstala dvouruční stříbrná nádoba, ve které byl nalezen slavný diadém ze zlata, uschovaný dnes v Moskvě. Jedná se o nejdůležitější exponát, potvrzující pravost zlaté verze legendární Tróje. Právě tato německá část pokladu má významnou hodnotu.

Odborný průzkum dvouruční nádoby prokázal, že diadém byl uschován právě zde. Kromě toho je potvrzeno, že nálezy je možno datovat do ranného doby bronzové a skutečně náleží do jednoho celku. Znamená to, že padělání je vyloučené. Celý Priamův poklad – není jenom trójské zlato a stříbro, ale také keramika, nádoby a ozdoby v celkovém počtu 9000 předmětů.

золото Трои найденное Шлиманом

Historické prameny nám poskytly stručnou informaci, která došla až k nám, že legendární město-pevnost Trója se nacházelo někde v Malé Asii, na pobřeží Egejského moře. Právě toto město proslavil Dávný Homér ve svých dílech Odysei a Iliadě. Popis Trójské války se stal klasikou ve světové literatuře. Nalézt samotnou Tróju se podařilo až v 60. letech 19. století Hendrichu Schliemannovi, nedaleko pahorku Hissarlik. Poklad byl nalezen při průzkumu pozůstatků budov, prohlášených za palác panovníka Tróje Priama.

Významný archeolog napsal, že sám osobně vykopal poklad, v něm se mimo jiné nacházely diadémy a přívěsky, ozdoby hlavy ze zlata. Později se v nich nechala vyfotografovat jeho manželka Sofie. Odborník neměl pochyb, o tom, že se jednalo o prostředky, které měly být použity k předání Achillovi od Priama a měly sloužit k vykoupení synova těla následníka Hektora.

Do Schliemannova příchodu se nikdo nezajímal o vědecký přístup v archeologii. Stal se jejím zakladatelem, který se pokusil oddělovat kulturní vrstvy podle hloubky jejich rozmístění, jak se to provádí při vykopávkách dnes.

Po dlouhou dobu existovalo také podezření o pravosti trójského zlata, s tím, že mohlo být paděláno. Schliemanna podezřívali, že poklad sám nevykopal, že jej vykoupil po částech a úspěšně spojil do jednoho celku, už proto, že všechny předměty jsou na vysoké umělecké úrovni zpracování, vzájemně se doplňují a jsou mimořádně zachovalé. Expertiza provedená v berlínském Novém muzeu tuto pochybnost odstranila.

Tvrzení o falzifikaci jsou bez důkazu a nepravděpodobné. Mimořádná kvalita předmětů zhotovených ze zlata, stříbra a bronzu se vysvětluje tím, že mistři v dávných dobách pracovali s velkou zkušeností při zhotovování zdobení, které udivuje i soudobé šperkaře.

Schliemann se dopustil jediné chyby. Zlatý poklad Tróje se nedá spojovat s obdobím vlády krále Priama. Poklad byl nalezen ve kulturní vrstvě mnohem starší, která neodpovídá popisu událostí mnohem pozdějšími, jak je známe z Iliady a Odysei. Co je nepochybné, že město Trója se nacházela právě v místech vykopávek významného německého archeologa. Znamená to, že Trójská válka – nebyla mýtem, ale reálnou historickou událostí. Pahorek Hissarlik byl ještě v dobách Říma pravděpodobným místem legendární trójské pevnosti.

Před ukončením druhé světové války byly všechny muzeální sbírky Německa, včetně Priamova pokladu schovány v podzemí pod berlínskou ZOO. Aby nedošlo k jejich rozebrání a rozkradení předal profesor Vilhelm Unfercágt, vedoucí muzeum dávné kultury, trójské zlato sovětské komandatuře. Spolu s dalšími trofejními uměleckými předměty byly tyto poklady odvezeny do Sovětského svazu, kde ležely ve speciálním schráně do roku 1993. Až v roce 1996 je ukázalo moskevské Puškinovo muzeum ve svých expozicích. Nehledě na požadavky z německé strany, zákon o restitucích dovolil prohlásit toto zlato a další cennosti za majetek Ruska. V Německu zůstala pouze keramika a malá část předmětů Priamova pokladu. Základní část pokladu je dnes vystavena v Moskvě a Sankt-Petěrburgu v Ermitáži.


Dále materiály RIA Novosti a Deutsche Welle

přeložil: N. Nikolov 15. 05. 2020

Žádné komentáře:

Okomentovat