čtvrtek 6. února 2020

Co všechno přežilo Slovinsko


Co všechno přežilo Slovinsko

19. ledna 2020


V této stati půjde o pojednání o Slovincích, národě, kterému se nepodařilo založit svůj stát v dobách raného Středověku.
V raném středověku se do velmi složité situace dostali předkové Slovinců – Korutanské kmeny.
Po odchodu Langobardů do Itálie v 6. a 7. století Slovinci sídlili nejenom na území současného Slovinska, tj. v oblasti horního toku řek (Sávy a Drávy, Krajnu tzv. Karintiju, Karantaniu, Korutansko), ale také území, která později přešla do Štýrska, Horního a Dolního Rakouska, Salzburgu a východního Tyrolska. Měli také svá území podél celého severního pobřeží Benátského zálivu.
Od prvních let své pobytu zde, od konce 6. století, v průběhu celých desetiletí museli Korutanci bránit svá území proti Bavorským knížatům a později i Langobardským králům. Stejně tak byli nuceni vést úporné boje s Avary, kteří je napadali z východu. Jak aktivně bránili svou nezávislost, ukazuje fakt, že ve 20. letech 7. století se značná část Korutanců spojila se západoslovanskými kmeny a účastnila se vzniku Sámova knížectví, které existovalo v 7. století po dobu 35 let.

Государство Само VII век
Sámova říše 7. století n. l.
Spojenými silami Slované nanesli Avarům řadu těžkých porážek a na dlouho se zbavili povinnosti platit daně, kromě toho úspěšně odrazili útoky Franků.
Později v bojích mezi jednotlivými skupinami Korutanců došlo k rozpadu jejich jednoty a jejich prvního politického svazku Slovanů, což umožnilo Avarům si jistou část korutanských kmenů znovu podřídit.
Poslední úder nezávislosti korutanským Slovanům nanesl Karel Veliký, který je přinutil v roce 788 přiznat nadvládu Franků. Bez ohledu na hrdinské pokusy dosáhnout svého osvobození od nadvlády Franků po rozpadu říše Karla Velikého – pokračovala německá nadvláda mnoho věků až do 20. století.
Přežití Slovinského národa bylo možné jen za cenu nesmírného úsilí a obětování se.
Němcům se podařilo zabrat více jak polovinu slovinských území, zcela z nich vytlačit i jejich slovanské obyvatele. Zůstatek území se v průběhu dlouhých let nacházel v pohraničním území, které bylo vystaveno nemilosrdnému okrádání ze strany markrabat. Po celou dobu se Němci usilovně snažili germanizovat Slovince, k čemuž využívali služeb katolické církve. Přes všechny události se tyto plány nezdařily. Široké masy obyvatelstva si, nehledě na pronásledování, zajistily slovanský jazyk a kulturu.
Přeložil N. Nikolov 6. 2. 2020


Žádné komentáře:

Okomentovat