úterý 5. března 2019

Göbekli-Tepe – kolébka civilizace


Göbekli-Tepe – kolébka civilizace nebo nejstarší megalitický komplex na Zemi
27. ledna 2019

https://mirtayn.ru/gyobekli-tepe-bolshaya-zagadka-drevnix-civilizacij


Zdravím všechny, včera jsem si přečetl 4 rozsáhlé statě o tomto komplexu a chtěl bych se s vámi podělit o zajímavé informace v nich obsažené.
Začnu tím, že tento komplex je jedním z nejstarších megalitických komplexů na Zemi. Je dvakrát starší než egyptské pyramidy a Stonehenge.
Nejstarší vrstvy archeologického výzkumu jsou datovány do období 10. -11. tisíciletí př. n. l. Celému komplexu je tedy 12. – 13. tisíc let. Vysvětlíme později.
gobeklitepe.com
Foto převzato z gobeklitepe.com
Göbekli-Tepe se nalézá po horou, o které mnozí archeologové věděli již od poloviny 20. století. Nebylo velkého zájmu místo zkoumat, proto dlouhou dobu byl tento komplex před archeology skrytým.
Přibližně na počátku 90. let se jeho výzkumem zabýval německý archeolog Klaus Schmidt. Důvodem jeho zkoumání se staly nálezy místních obyvatel, kteří neustále něco nacházeli na jeho povrchu. Klaus se rozhodl, prozkoumat co se za těmito nálezy skrývá a začal průzkum uvedeného vrcholku.

Po krátké době narazil na první kamenné bloky, které byly datovány do doby 11. – 12. tisíciletí př. n. l. Od roku 1994 se začalo s rozhodujícími vykopávkami. Průzkum prováděl německý archeologický institut a muzeum Şanlıurfa. Tím, že se Klaus projevil ze své lepší stránky, byl uveden včele celého dalšího výzkumu daného komplexu. Od tohoto okamžiku začínají dějiny záhadného Göbekli-Tepe.

 

Samotný komplex není tak rozsáhlý. V průměru má 300 metrů a výšku přibližně 15 metrů. Na tomto místě však byla nalezena taková výstavba, která přiměla historiky přezkoumat nejstarší dějiny na zemi v doslovném slova smyslu.


 https://enigmatic-past.livejournal.com/100236.html


http://paranormal-news.ru/news/zagadki_gebekli_tepe/2014-05-23-9079


Předpokládalo se, že v té době nebylo žádné civilizace, a dokonce rozvinutých skupin lidí. Bylo to primitivní společenství lovců a sběračů, kteří se snažili pouze o své přežití.
Nález tohoto objektu zcela mění dosavadní názory. Důvodem jsou ideálně vytesané a opracované sloupy z pískovce, které vedou k dalšímu zamyšlení.
Tou hlavní je otázka: Co přimělo tehdejší lidi shromáždit se zde postavit natolik složitou stavbu? Stačí poznamenat, že co do složitosti výstavby jí lze srovnat se stavbou egyptský pyramid. Tam také z pískovce vytesávali kamenné bloky a znovu je skládali. Zde je pouze jiný tvar a váha některých sloupů je dokonce větší, než jsou ty egyptské.  
https://enigmatic-past.livejournal.com/100236.htmlhttps://enigmatic-past.livejournal.com/100236.html


Váha některých bloků dosahuje 50 tun, a je dodnes velkou záhadou jak je mohli přesouvat a stavět. Odborníci předpokládají, že na přemístění jednoho bloku z kamenolomu by bylo třeba skoro půl tisíce lidí.
Co budí největší pozornost, je že kvalita zhotovení a stavba bloků se silně odlišuje. Je nutno vzít na vědomí, že nejstarší megalitické bloky nás vedou k dalšímu zamyšlení. Na počátku mohlo jít o jednu stavbu, postavenou nevíme kým a za jakým účelem, kterou našli jiní lidé a přestavěli k obrazu svému. To je však jen jedno z mnohých zamyšlení.
Na počátku byla zmínka, že je důležité zmínit také věk dané stavby. Nyní jedno vysvětlení. Bez ohledu na celkový věk, k výstavbě byly použity obrovské megalitické bloky navíc výjimečně opracované. Dokonce bez ohledu na to, že je pískovec opracováván nástroji a procesy na úrovni doby před 12. – 13. tisíci lety.
Lidé v těch dobách neváhali vytesávat složitou sochařskou výzdobu na některých sloupech.

http://paranormal-news.ru/news/zagadki_gebekli_tepe/2014-05-23-9079

Žádné komentáře:

Okomentovat