úterý 3. března 2020

Nálezy z vykopávek Tróje a měst v Trákii.


Nálezy z vykopávek Tróje a měst v Trákii.
25. prosince 2019


Kdo neslyšel o Trákii – vlasti legendárního Spartaka, jež v roce 73 vyvolal povstání otroků v Římě! Všichni vědí o legendární Tróje, která deset let pevně odolávala obléhání Řeků. Co má společného římská provincie prvních století naší éry a městským státem Doby bronzové? Trákie – je dávná země, na území, kterém vznikala města mnohem dříve, než je Řím ovládl pod svou vládou. Dějiny se zde proplétali s osudy města, oslavovaného Homérem. Státy zde byly blízké geograficky. Jejich rozdělení tvořil jen úzký průliv Dardanely. 
https://ic.pics.livejournal.com/savliy/12394105/272319/272319_original.jpg

Na soudobé politické mapě se Trója nachází na území Turecka a Trákie jsou území Bulharska. Trója – byla bohatým obchodním centrem obchodu dávného světa – ležela na hranicích Evropy a Asie, kontrolovala cestu směrem na východ. Právě v tom vidí historikové příčiny Trójské války. Trója bránila Řekům v jejich postupu směrem na východ. Soustředili sem všechny své síly a po deseti letech obléhání město padlo. V Homérových verších, které zvěčnily legendu o Tróje, jsou nejednou zmiňováni Trákové. V „Iliadě“ se vypráví o jejich vojsku. V čele s panovníkem Rézem přišli Trákové na pomoc obléhanému městu.

V „Odyseji“ Homér popisuje dobrodružství Odysea v zemi tráckého národa, u kterého se náhodně ocitne při svých toulkách na cestě domů. Sbližuje tak Tróju a Trákii a shodné jejich historické osudy. Historie Tróje a jejího osídlení trvalo skoro dvě tisíciletí, až byla smazána z povrchu zemského. Její památka se uchovala pouze v Homérových legendách. Trákie, která v rané době bronzové byla přibližně na shodné úrovni kultury, jakou měla Trója, také zmizela do neznáma.

O existenci tohoto státu bylo známo pouze z dochovaných mýtů a legend. O existenci Tróje a o Trákii jsme se dozvěděli díky archeologii. Vykopávky v Tróje – významné události vědeckého života 19. století, a nálezy materiální kultury Trákie – jsou významnými výsledky archeologie 20. století. Roku1870 německý obchodník a archeolog nadšenec H. Schliemann začal vykopávky na vyvýšenině Hisarliku na území Turecka.

Již první nálezy ohromili svět. Od té doby je Schliemannovo jméno nerozlučně spjato s dějinami jeho objevů. Na jeho výzkumech později pokračovali němečtí a američtí archeologové. Ti postupně prozkoumali ne jedno, a celých deset měst. Nejstarší město bylo o více jak tisíc let starší než Homérova Trója, nejmladší se řadí do časů Římské říše. Země na vrcholku Hisarliku je zemí Tróje – muzea dávnosti. Výzkum jedné vrstvy za druhou je doslova jako procházet z jednoho sálu muzea do dalšího.

Цветочный золотой микенский орнамент – характерный орнамент украшений из Микен и Трои.  https://topwar.ru/uploads/posts/2019-07/1564154602_10_-cvetochnyj-zolotoj-mikenskij-ornament-afiny-grecija.jpg

Zlatý ornament mykénské kultury – je typický pro ozdoby z Mykén i Troje.


Můžeme se tak seznámit s úspěchy dávných obyvatel Tróje v oblasti architektury a dekorativního umění, nedozvíme se však o monumentální malbě nebo sochařství. Paláce jsou zcela zničené, ozdoby jejich výstavby jsou plně ztracené. Nikde se nenašli zbytky monumentálních soch, podobné těm, které zdobily “Lví bránu“ antických Mykén.

Dlouho před Trójskou válkou, jak uvažují odborníci, proběhla ve 13. století př. n. l., vzniklo na vrcholku Hisarliku nejstarší osídlení Tróje I. Její vznik se vztahuje do roku 2600 př. n. l. Zde by nalezen nejstarší typ stavby, rozšířený po celém pobřeží Egejského moře a celé Trákii – megaron. Keramika byla ještě hrubá a zjevně ručně zpracovaná.

Počet zlatých předmětů převyšoval 8 tisíc kusů. Zvláště významné jsou zlaté diadémy. Skládají se z dílečků, na jejich koncích jsou plíšky, ve tvaru lidských postav. Bylo nalezeno velké množství jiných ozdob, prsteny, náramky, zlaté náhrdelníky, kroužky do vlasů ve tvaru spirály, spony ke spojování oděvů, nádoby ze zlata a stříbra. Různorodý výběr zbraní: zakončení střel a kopí, ostří nožů a sekery z bronzu, mědi a stříbra.
Kulturní vrstvy Tróje III. – Tróje V. se nedají přesně odlišit, jsou chudé na nálezy. Za to ve vrstvách Tróje VI. a Tróje VII. se nacházejí pozůstatky mohutných opevnění. Byla zde nalezena současně místní a dovozová mykénská keramika. Znamená to, že tato města existovala ve stejné době, kdy začala Trójská válka. Většina badatelů se kloní k názoru, že právě zde proběhly známé válečné události skryté v rozvalinách vrstvy Tróje VII., avšak spory dosud neutichly a pokračují.
Souběžně probíhají vykopávky tráckého osídlení na území Bulharska, které dovolují prozkoumat dějiny Trákie v průběhu více jak 40 staletí. (ještě před třiceti lety významní odborníci tvrdili, že v Trákii nebylo žádných měst – pozn. překladatele)
Nedaleko Varny byl nalezen poklad zlatých a měděných nádob, náležící do Doby kamenné! Zvláště intenzivní je výzkum jihovýchodního Bulharska, kdy bylo nalezeno více jak 30 dávných osídlení podobných Tróje. Nálezy ukazují, že legendy jsou blízké pravdě. Ve 13. století př. n. l. tam vystavěli pevnosti, podobné trójským, bojovníci válčili stejnými zbraněmi, oděvy byly spojovány shodnými sponami.
Фракийские сосуды   http://www.archaeology.ru/ONLINE/Sher_frafmenty/pic_2_46.jpg
Trácké nádoby.

V časech Trójské války přijížděli Trákové na pomoc obléhaným. Výzdobná výstroj tráckého panovníka Réza, o kterém vyprávěl Homér, že “byla určena nikoliv smrtelníkům ale jen nesmrtelným bohům na Olympu“, taková byla zhotovena v dílnách tráckého řemeslníka. Zlatý poklad nalezený v místě Vlčí trn (severní Bulharsko) dokazuje mistrovství umělců Trákie, hovoří o bohatství jejich panovníků. Na území Bulharska bylo nalezeno již několik pokladů, které náleží do stejného historického období časů Trójské války.

Architektonické stavitelství Trákie je blízké Trójskému. Shoda obraných staveb a prvků je až předmětem údivu.
Kamenné stěny, chránící osídlení měly brány, v podobě úzkých vstupních chodeb, připomínající brány města Tróje II. Později se spojení přerušuje. V časech Trójské války v dobách pozdní doby bronzové – jsou opět těsné. Vždyť Trákie byla spojencem Tróje. Zbraně té doby – ploché sekery, nože a meče – mají zjevně shodné prvky.
Máme jakousi představu o jazyce Mykénců, obléhajících Trójů. Jakým jazykem hovořili Trójané je těžko říci. Podle Homéra se dá říci, že také v řečtině. Co však víme o jazyce tráckém, jsou vlastní jména a jména osídlení.
Přeložil N. Nikolov 3. 3. 2020

Žádné komentáře:

Okomentovat