pondělí 10. února 2020

Karakačané – Obyvatelé Balkánu nejasného původu


Karakačané – Obyvatelé Balkánu nejasného původu
1. 2. 2020

V Rumunsku, Bulharsku, Severní Makedonii, Srbsku a také v některých severních částech Řecka žije málo početný národ – Karakačanci. Je jich kolem 20 tisíc a polovina z nich žije právě v Řecku. Většina z nich hovoří novořeckým jazykem – shodně jako ostatní Řekové. Mají svůj vlastní dialekt a vyznávají pravoslaví – jako většina základní národů výše vyjmenovaných zemí (podobně tak v Bulharsku, i ostatních místních zemích – pozn. překladatele).
https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1112142/pub_5e350f267870732c40559f68_5e350f457065cb58f698d473/scale_1200

Dá se říci, Řekové jsou jako Řekové! Avšak o jejich etnickém původu není moc známo. Co je podivné je samotné jejich pojmenování – Karakačanci. Je tady zjevný turkitský původ, protože v turkických jazycích první část jména „kara“ znamená „černý“ (je možné zmínit jiné názvy takových národů jako Karakalpakové, Karapapachové – černé klouboky, Karačaevci atd. žijící na Kavkaze).
Existuje názor, že označení tohoto etnického společenství je pozůstatek od Osmanů (pozdějších Turků). Z tureckého jazyka je možný volný překlad, „zběhlí do polí“. Název národa z turečtiny, přitom národ je řecký.
Jiná varianta překladu – „černí zběhlí kočovníci“ (nemajíce trvale bydliště, daně neplatící sultánovi – pozn. překladatele). Je mnohem pravděpodobnější, pojmenování vyplývá ze způsobu jejich života, kdy Karakačanové se pohybovali se svými stády (mající pastevecké psi stejného pojmenování – pozn. překladatele) z jednoho místa na druhé v rámci výše vyjmenovaných zemí a oblastí Řecka (a Balkánu pozn. překladatele). V této spojitosti se dá předpokládat, že jejich předci pocházeli skutečně od nějakého kočovného turkického národa. A to přesto, že Řekové již mnoho století a dokonce tisíce let již nejsou kočovníky.
Ve prospěch této teorie hovoří i to, že soudobém karakačanském jazyce je poměrně mnoho výrazů převzatých z turečtiny. Přitom výrazů ze staré řečtiny je méně, jak ze soudobého řeckého jazyka.
Třetí hypotéza tvrdí, že Karakačanci – jsou potomky helenizovaných (pořečtěných) Rumunů, přesněji Valachů. Pouze jméno, že mají od Turků! 
Kromě toho je zcela možné, že v žilách Karakačanů teče krev dávných Ilyrijců a Tráků, kteří v těchto místech žili ještě před příchodem Římanů a Slovanů. Tento prvek v té či oné míře se vyskytuje u Bulharů, Rumunů, Srbů a Makedonců, proto se tomuto vysvětlení není co divit.
Přeložil N. Nikolov 10. 02. 2020



Žádné komentáře:

Okomentovat