čtvrtek 6. února 2020

Jak se Bulhaři ocitli až v Itálii


Jak se Bulhaři ocitli až v Itálii
25. 12. 2019


Po smrti Kagana Kubrata, jeho pět synů nesplnilo závěť svého otce zůstat pospolu v jednotě, rozdělili své rody a každý z nich se vydal se svým národem svou cestou. Takto se vyjádřil nejmladší Kubratův syn, podle slov Theofana Zpovědníka:

«Druhý, který došel až do Pentapolisu u Ravesy se podřídil panovníkům křesťanským».


Na počátku se kan Alcek se svým rodem vydal do Panonie (která patřila Bulharům již v časech Hunské říše – pozn. překladatele), nyní se zde rozkládal Avarský kaganát.
Roku 631 se pokusil ovládnout společný trůn, avšak byl poražen. Jeho část Bulharů byla donucena se přesunout dále do Bavorska. Zde požádali franského krále Dagoberta I. o možnost usídlení v na jeho územích. Dagobert I. na počátku povolil Bulharům se zde usídlit, ale ze strachu z nich přikázal své armádě jedné noci všech 9000 Bulharů pozabíjet. Místní Bavoři, (vzdálení příbuzní Bulharů z Kavkazu – pozn. překladatele) však své hosty včas varovali. Zbylí Alcekovo Bulhaři ustoupili a několik desítek let nesli službu v Korutanském knížectví na území dnešního Rakouska, které bylo před tím součástí (konfederací) Sámovi říše. Později se Alcek se svým lidem přesunul k Langobardům do Itálie, kde dostali nová území a nastoupili do služby místního panovníka.
Google map - Itálie, Livorno, Bolgheri
Kan Alcek (Kasan juvigi – kníže) požádal krále Langobardů Grimoalda (v letech 662-671) o možnost usídlit se na jeho území, se slibem sloužit této zemi. Král Grimoald k němu vyslal svého syna Romualda I. do Benátek, kde v té době sídlili také v Sepině, Bovianu a Inzernii. Romuald přijal Bulhary s radostí a vyčlenil jim nová území. Také se dohodli, že dosavadní Alcekův titul bude nahrazen z vévody, jak jej nazývá historik Pavel Diakon, na gastalda (titul pro zástupce), podle latinské tradice.
Pavel Diakon končí své svědectví o Alcekových Bulharech takto:
A oni žijí v těchto místech, o kterých jsme již hovořili, do současnosti, a přestože ovládají latinu, zatím se nezřekli od používání svého vlastního jazyka doma.

Jiná část jeho národa se později usídlila v Toskánsku, ve městečku pod názvem Sala del Allone (od roku 1075 – Bulgari Kastrum, nyní Bolgheri) pro odrážení byzantských expedic ze Sardinie.
Archeologická svědectví a nálezy v různých částech Itálie, včetně oblasti Benátek potvrzují svědectví písemných pramenů a migraci Bulharů do této oblasti.

Přeložil: N. Nikolov 06. 02. 2020

Žádné komentáře:

Okomentovat