úterý 21. ledna 2020

Vysvětlení některých tajemství Země měst


Vysvětlení některých tajemství Země měst, našel archeolog Nikolaj Vinogradov
17. 01. 2020
Nikolaj Vinogradov, doktor historických věd, vysvětlil na své přednášce o archeologii Jižního Uralu, která proběhla ve Státním historickém muzeu Jižního Uralu ve středu 15. ledna, kým mohli být lidé doby bronzové, kteří vystavěli komplex opevněných osídlení na jihu Čeljabinské oblasti, včetně známého Arkaimu. Podle jeho mínění, se nejednalo o jednotlivý národ, spíše sdružení dědičných horníků a metalurgů.

https://nashural.ru/assets/uploads/arkaim2019-41.jpg

Dějiny metalurgie na Jižním Urale mají již ne méně než 5 tisíc let. Znalosti tavby a zpracování bronzu si sebou přinesli národy chovatelů skotu z Povolží – k velkému údivu místního původního obyvatelstva, které zde žilo podle tradic doby kamenné. Na novém místě kočovníci nalezli bohaté naleziště malachitu, azuritu a nekončící lesy – vše nezbytné pro těžbu a tavbu kovů. Tyto nálezy velice změnily život lidí na Jižním Uralu, měly také vliv na změny v dějinách Euroasie. Doktor Vinogradov je srovnává s vlivem, jaký měl helénismus a Řím na okolní svět.

https://nashural.ru/assets/uploads/rRsAqbN8jYA.jpg

Právě metalurgie zformovala tzv Sintaštinskou kulturu, plnou záhad, která nám zanechala ruiny 23 opevněných osídlení známých jako Země měst. Lidé zde žijící se skrývali za vysokými obrannými stěnami, přitom rozmístění osídlení na ploše nedává smysl z hlediska fortifikace. Dokonce nebyly nalezeny ani stopy válečných konfliktů. Poblíže osídlení se nenacházejí hřbitovy, pouze bylo nalezeno několik mohylových pohřbů za řekou. Inventář pohřbů obsahoval prvky různých kultur, což ukazuje na to, že místní obyvatelé byly držiteli velkého bohatství nejasného původu.
Tyto a další zvláštnosti vysvětluje profesor Vinogradov tím, že místní obyvatelé nebyly jednotným národem ale spojením klanů šamanů – metalurgů, kteří se v určitých časech sjížděli na «stanovená místa» ke sdílení tajemství. Metalurgie byla v dávnosti považována za kouzla – měnící kameny do podoby lesklých slitků. Procesy tavení kovů měl něco společného s magií plodnosti. Pec – byla lůnem ženy, oplodněné vzduchem z měchů z čehož se rodily kovy. Vysoké stěny kolem osídlení měly za úkol chránit nedotknutelnost tajemství, oddělovat svět zázraků od světa každodenního.
Na položenou otázku odkud přicházeli a kam potom odcházeli, obyvatelé Země měst má jedinou odpověď:
Nepřicházeli z neznáma, ani neodcházeli nikam. Lidé sem přicházeli ze svých národů a k nim se také zpět vraceli – o tom je přesvědčen odborník.
https://nashural.ru/assets/uploads/4MUB4w-WQT4.jpg
Autor fotografie: Valerij Žirochov
Dodáme, že v následujících přednáškách se bude Nikolaj Vinogradov věnovat konkrétnímu místu Arkaimu, pod názvem „Arkaim jako mýtus“. Přednášky znamenitého archeologa jsou dostupné všem, jsou umístěny i na internetu. 
Přeložil N. Nikolov 21. 01. 2020





Žádné komentáře:

Okomentovat