pondělí 6. ledna 2020

Proč označení Černí Bulhaři?


Bulhaři, proč jedna jejich část nosila označení „Černí?

Bulhaři – jsou jednou z částí hunské hordy, která po porážkách Attilových synů ze strany Římanů a Germánů odešla na východ na bezpečná území severního Přičernomoří.* Dá se říci, že se jednalo o první kočovný národ** na západě Euroasie, který je možno označit za turkitský národ.*** V 7. století vybudovali mocný stát na územích, která o tisíc let později držel Krymský chanát.

*Důvodem přesunu hlavního sídla Hunů z Panonie do oblasti severního přičernomoří bylo spíše to, že Západní Řím, jako významný zahraničně obchodní partner zanikl a nebylo od koho těžit poplatky za vnější ochranu.
** Označení kočovný národ je nutno brát se značnou rezervou, národ žijící se stepi, zde také zakládá celou řadu měst, staví hraniční opevnění, rozvíjí obchod a řemesla, nelze en blok řadit mezi kočovníky.
*** Ruští odborníci označují Bulhary za kočovný turkitský národ, zatím co bulharští historikové řadí svůj národ do íránské skupiny národů, který později zejména v Povolží přebírají jazyk Turkitů. 

Černé Bulharsko

Zakladatelem bulharského státu se stal kán Kubrat, který byl svými strýci ve svém mládí vyslán na výchovu na dvůr Konstantinopole a kde také byl pravoslavně pokřtěn. Po roce 634 osvobodil svůj národ od nadvlády Avarů, kterým jim umožnil přechod přes území Bulharů směrem na západ do Panonie, kde dostali za úkol chránit západní hranice před rozpínavostí Franské říše. Po Kubratově smrti se jeho synové rozhodli odvést své národy na nová území, na kterých hájili svou nezávislost.
Přesněji čtveřice mladších bratří se svými lidmi vydala různými směry. Kuber a Alcekem zamířili na západ. Kuber byl po jistou dobu v závislosti na Avarech v Panonii, odkud zamířil na jih na uvolněná území Říma v dnešní Makedonii. Alcek zamířil do Itálie, kde bylo jeho národu umožněno se usídlit mezi Langobardy. Rodová skupina Asparucha se usídlila nejdříve v ústí Dunaje a po porážce Římanů zabrala území dnešního Podunají a severního Bulharska. Skupina lidí Kotraga zamířila na sever do soutoku řek Kámy a Volhy, kde založila svůj samostatný stát.
Nyní nás zajímá ta část národa, která zůstala na původních územích v čele s nejstarším z Kubratových synů Batbajanem/Bate Bojanem. Tato část národa, později vstoupila do dějin pod označením Černí Bulhaři.
Jejich území se silně zúžila, zachovat si nezávislost se jim také nepodařilo. Po odchodu mladších bratrů oslabený národ Batbajana uznal nad sebou nadvládu chazarského kagana. Tento národ obýval území na Kubáni, často mezi Donem a Dněprem tj. území, na kterých později vzniklo ruské kozáctvo.
https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1711766/pub_5e05e322ec575b00af10da12_5e05e8e0e3062c00b34342ad/scale_1200

Pro Černé Bulhary bylo nejtěžší povinností, podřídit se a zúčastnit se ve spojenectví akcí proti vlastním příbuzným, kteří se usadili v Podunají. Proto nehledě na své podřazené postavení ve srovnání s velkými státními útvary té doby (Chazarským státem, nově vznikajícím se Ruskem a Byzancí), spojenými turkitskými a maďarskými protivníky Chazarů, museli Černí Bulhaři neúspěšně bojovat po bodu svých vládců. Chazaři využili svou ústřední polohu a své nepřátele postupně ničili na svých hraničních okrajích. Docílili tak zničení každého z nich a přinucení je k vazalské závislosti, kterou takto obnovovali.  
Spolu s tím, boje mezi kočovníky velmi přispěly k rostoucí síle Kyjevského knížectví, které postupně přebíralo nadvládu nad okolními slovanskými národy.
Většina ruských odborníků zcela záměrně opomíjí, že základy města Kyjeva nechali stavět bulharská knížata, na pokyn kana Kubrata, jeho bratr Sambat – proto je také vnitřní část opevnění také označována za Sambatas (pozn. překladatele).
Nehledě na blízkost společného nepřítele – Chazarského kaganátu se nikdy nestali spojenci. Dohoda mezi knížetem Igorem a řeckou Konstantinopolí ukládala povinnost Rusů chránit byzantské majetky na krymském pobřeží před útoky kočovníků. Znamenalo to, že přestože byli považování za významného protivníka, byť slabšího, než byl panovník Kyjeva.
https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1532998/pub_5e05e322ec575b00af10da12_5e05e8ec5d6c4b00b2db408c/scale_1200

V té době povolžší, podunajští a Černí Bulhaři postupně ztráceli povědomí o tom, že dříve byli jedním národem. Na rozdíl od dvou prvních částí tohoto národa, kterým se podařilo založit státy na územích s usedlými národy, jejich kočovní bratranci byli méně úspěšní.
Po zničení Chazarské státu se Černým Bulharům, avšak vést samostatnou politiku již sami vést nemohli a podle všeho došlo k jejich asimilaci Slovany, kdy na jejich bývalém území bylo založeno Tmutarakanské křížectví, a také s Pečeněhy, kteří se na století stali novými vládci jižních stepí.*

* Úsilí o samostatnost byla vlastní i této části Černých Bulharů těm, kteří se nechtěli smířit s cizí nadvládou, jazykovou a ostatní asimilací, bylo souzeno vystoupat do centra Kavkazu, kde do dnešního dne existuje jejich samostatná Balkarská republika (pozn. překladatele).

Přeložil: N. Nikolov 6. 01. 2020


Žádné komentáře:

Okomentovat