čtvrtek 23. ledna 2020

Odkud pocházeli „Mořské národy“?


Odkud pocházeli „Mořské národy“?
3. ledna 2020


Ve 13. století př. n. l. společenství vysoce rozvinutých civilizací kolem Středozemního moře a na Blízkém východě bylo zcela zničeno válečnými událostmi. Tyto události historikové nazvali „Katastrofou Doby bronzové“. První úder byl zaměřen na Kréto-Mykénskou civilizaci. V roce 1230 př. n. l. byla všechna osídlení na Krétě a Peloponésu spálena. Honosný palác Pilosu a všechny sousedící obce byly srovnány se zemí. Mezi ruinami našli archeologové zápisy posledních příkazů místních vládců: o urychleném opevňování pobřeží a přemístění armády k severním hranicím. Podle výsledku, měly tyto příkazy značné zpoždění.
Реконструкция укреплений древних Микен
Rekonstrukce opevnění dávných Mykén.
Chetité se pokusili zastavit útočníky na vzdálených přístupech. Vypravili celou svou flotilu ke břehům ostrova Kypr, aby zastavili nepřátelské lodě v námořní bitvě. Současně by vyhlášena mobilizace pozemní armády. Nic z toho nepomohlo, hlavní město státu Chatti, město Chattusa, podlehlo po přímém útoku a vyhořelo. Později padlo město Ugarit, hlavní město Sýrie. Příchozí šli od moře, a ničili vše, co jim stálo v cestě.
«Львиные ворота» в руинах Хаттуса. Современное фото.
„Lví brána“ v ruinách města Chattusa. Soudobé foto.
Od Chetitů a Sýrie přes Levantu probíhala důležitá obchodní cesta, nazývaná „Cestou Chóra“, na které byla rozmístěna bohatá města: Gáza, Ašdod, Aškelon, Akko, Jaffa. Všechna byla také zničena a dalších třicet let je nikdo neosídlil. Země Babylon a Asýrie byly také vystaveny útokům, ze kterých se nemohly vzpamatovat. Poměrně lehce odolal Egypt. Jeho říše padla, avšak do Horního Egypta se nepřátelé nedostali, během jednoho století se říše vzkřísila a vyrostla do bývalé velikosti. Podrobnosti o napadeních byla zaznamenána pouze na egyptských papyrech.
Каменная стела Мернептаха, XIII в. до н.э.
Kamenná stéla Merneptaha, 13. století př. n. l.
V té době vládl v Egyptě faraon Merneptah, syn Ramsese II. Velikého. Egypťané nazývali příchozí útočníky „Mořskými národy“. Kdo všechno stál ve veliké armádě, která zničila civilizace Doby bronzové? Naštěstí Egypťané pečlivě uvedli pojmenování těchto národů.
Воины «народов моря». Современная иллюстрация.
Válečníci „Mořských národů“, Soudobá ilustrace, rekonstrukce vzhledu.
Za prvé národ Akvéš, ze státu Achiava. Tito jsou všem známí jako Achejci – národ který, nahradil mykénský národ a Řekové se tak rozšířili po Peloponéském poloostrově. Dalším národem je: Denijen nebo Danuna. Tyto známe pod názvem Danajci – jeden z řeckých národů, který se účastnil legendárního obléhání Troje. Dalším národem jsou Derdeni, Dardani. Trácký národ Dardánů žil v sousedství s Trojany, jejich jménem byl nazván průliv Dardanelský.
Ахейцы. Кадр из фильма «Троя», 2004 г.
 Achajci. Snímek z filmu „Troja“, rok 2004.
Dalším národem je vyjmenován národ Peleset. Jsou to možná Pelasgové, kteří jsou považovaní za Tráky. Také existuje verze, že Egypťané tak nazývali Filištíny, dávné obyvatele Palestíny. Národ Luk je zde ztotožňován s Líkijci, národem z Malé Asie. Národem Šekeleš, jsou Sikulové, obyvatelé dávné Sicílie, díky kterým jejich ostrov dostal nové jméno. Národ Šardanů byl dobře znám u Egypťanů. Bojovníci Šardanů sloužili v egyptské armádě jako nájemní vojáci. Navíc ze Šardanů byla postavena osobní garda faraona. Národ Šardan, jsou Sardana nebo také Sardové, obyvatelé Sardinie.
Древний этрусский воин. Современная иллюстрация.
 Dávný etruský bojovník. Soudobá ilustrace.
Ještě jedním z „Mořských národů“ Tereš. Jsou Tirsenité, vlastní označení Etrusků. Předpokládá se, že na počátku tento národ žil na pobřeží Lýdie, a později se přemístil do Itálie. Posledním národem zapsaným Egypťany – Tekr. Má se za vysvětlené, že řecké pojmenování Tevkrů, jsou tráčtí obyvateli Troje. Jak vidíme, všechny tyto národy žili buďto na pobřeží moře, nebo na ostrovech. Tím je také oprávněné označení „Mořské národy“. Zbývá vysvětlit důvod, proč dříve pokojní obyvatelé se shromáždili jako veliká horda a uskutečnili napadení center tehdejší kultury a civilizace.
Одно из племён бронзового века. Современная иллюстрация.
Jeden z národů Doby bronzové. Soudobá ilustrace.
Existuje mnoho verzí vysvětlující příčiny vzniku katastrofy Doby bronzové. Je zde zmiňována tektonická aktivity, sopečná činnost, celkové ochlazení a hladomor. Také dlouhodobé sucho, které zasáhlo úrodná území zemí Blízkého východu. Dokonce ani vynález tavení železa, které zlevnilo železné zbraně útočníků, kteří tak mohli získat možnost vítězit nad armádami civilizovaných zemí. Přitom všechny výše vyjmenované národy, které v jistém smyslu zaostávali v mnohém za Chetity a Egypťany. Nemůžeme je označit za divoké kočovníky. Takové, kteří žili převážně z loupeží u sousedů. Jaká byla příčina, která je donutila opustit svá stálá místa, postavit flotilu a vydat se k sousedům loupit a zcela ničit ty státy, se kterými do nedávna obchodovali v časech míru?
Битва египетских кораблей с флотом «народов моря». Современная иллюстрация.

Bitva egyptských lodí s flotilou „Mořských národů“. Soudobá ilustrace
Pravděpodobnou příčinou byla systémová krize ekonomiky, jak uvažují historikové, vyvolaná zpracováním bronzu. Bronz je slitinou mědi a cínu. Ve 13 stol. př. n. l. se vyčerpala většina známých ložisek mědi a cínu, důsledkem bylo snížení výroby nejenom zbraní ale i nástrojů. Pokud pro bohaté země byly důsledky takové krize udržitelné, pro země na perifériích se krize projevila velmi silně.
Všechny kovové nástroje zdražily několikanásobně a zejména „Mořské národy“, které je nevyráběli, kupovali je v Mykénách, u Egypťanů a Chetitů. Z důvodu náhlé chudoby a hrozící hladomoru masy obyvatelstva, řada z nich odcházela mezi zbojníky a piráty. Nakonec si zvolili své nové vůdce, kteří sestavili hordy odhodlaných bídníků do armád ničících civilizace.
© Булат Мамлиев / Bulat Mamliev


Překlad: N. Nikolov, 22. 01. 2020


Žádné komentáře:

Okomentovat