pátek 17. ledna 2020

Římská stěna, událost roku v historii


Římská stěna, událost roku v historii
30. prosince 2019


Odcházející rok přinesl odborníkům a archeologům mnoho nezapomenutelných událostí, z nichž každá má svůj osobitý význam. Jednou z nejvýznamnějších událostí, které jsou experti uznat za nález roku, je unikátní stavba – Římská stěna, gigantická stavba, nalezená na západě Íránu. Dostala toto označení díky neuvěřitelné podobě s kamennou stavbou z časů Římské říše, kterou nazývali Adrijskou stěnou nebo Římskou stěnou.

Nachází se nedaleko od města E Zahab-Sarpol, v provincii Kermanschah. Archeologové o ní nevěděli, pouze místní obyvatele jí znají a nazývají ji «Gauriho stěnou ».

Zkoumáním stavu keramiky nalezené podél unikátní stěny odborníci uvažují, že stěna je ve stáří mezi od 4. století - do 6. stol. n. l. Na některých částech stěny se nachází poničené stavby, zřejmě strážní věže.
Dávná kamenná stěna v Íránu měla délku nejméně 115 km. Odborníci zatím nemohou říci, za jakým účelem byla tato stavba postavena. Svým rozsahem a podle doby výstavby mohla sloužit jako ochrana před nájezdy sousedních národů.
Nachází se nedaleko od města E Zahab-Sarpol, které se nachází v západní provincii Kermanschah. Archeologové o nic nevěděli, pouze místním byla stěna známa pod názvem «Gauriho stěna».
Podle hodnocené keramiky náleží do období mezi 4. – 6. stoletím n. l. Na některých částech stěny jsou zřícené stavby strážních věží a rámce vojenských táborů.
Stěna byla postavena z přírodních valounů, spojovaných obyčejným vápnem. Nehledě na tento způsob stavby stěna tady stojí několik století.
Přeložil N. Nikolov 17. 01. 2020

Žádné komentáře:

Okomentovat