neděle 27. září 2015

V BULHARSKU BYLA NALEZENA „DOBRUDŽANSKÁ TROJA“

DAILY MAIL Světové odhalení: V Bulharsku byla nalezena „Dobrudžanská Troja“! (Smínky)

vydáno v pátek 25.09.2015 - 18:08

20150925.wptgebyvbv
V Bulharsku bylo nalezeno prehistorické kulturní středisko staré 7500 let, sděluje Daily Mail, citovaný bgonair.bg. Odborníci popisují paleolitické sídliště jako „největší prehistorickou budovu v Evropě“. Tato budově se prostírala na ploše více jak 2153 čtverečních futech (200 m2). – tj. na ploše větší než tenisový kurt – archeologové zde odhadují, že budova mohla být dvoupodlažní, což znamená, že celková plocha mohla být přibližně 4306 čtverečních futů (400 m2).

Stopy sídliště, o kterém se předpokládá, že bylo srovnáno se zemí v důsledku zemětřesení, byly nalezeny na „velkém ostrově“ na jezeře Durankulak, v laguně o rozloze 3,4 km2 v severovýchodní části Bulharska.
2(14).jpg

Vykopávky na místě, známém jako, „Dobrudžanská Trója“ započali již v roce 1970, kdy zde byly nalezeny artefakty, datované do doby kolem roku 10000 př. n. l. společně s důkazy neolitického sídliště, vypověděli tehdy bulharští archeologové.
V létě roku 2015 byla archeology nalezena obrovská budova s pecí, o které se předpokládá, že byla využívána celých 80 let. Budova byla postavena v Dobách chalkolitu nebo Době měděné, předpokládá se, že byla zničena zemětřesením.
3(13).jpg


Petr Zidarov, archeolog z Národní bulharské university v Sofii prohlásil pro Bulharskou národní televizi: „Výzva, před kterou jsme taky postaveni v této chvíli je odhalit jednotlivé úrovně několika podlaží nebo etapy života nejmohutnějších staveb vůbec z prehistorické Evropy v celkově zachované ploše více jako 200 m2, pokud byla budova dvoupodlažní více jak 400 m2“.

Možnost, že velká budova je dvoupodlažní nám napovídá použitá technologie výstavby ze zmíněné doby - doplnil archeolog.

„Lidé, kteří žili na tomto místě, byli ne jenom výbornými staviteli, ale také prvními lidmi, kteří započali tavit měděné rudy, zlaté rudy, zpracovávat z nich ozdoby a obchodovat s nimi se vzdálenými zeměmi včetně míst na pobřeží Středozemního moře“.
4(4).jpg

Archeologové zde také nalezli ještě jedno místo zaplněné kultovními předměty. Z pozůstatků budovy je možné soudit, že se jedná o část střediska považovaného za první kamenné město v Evropě postavené v době 5500 př. n. l. v době neolitické kultury Chamangija-Durankulak. Prehistorické pozůstatky jsou zde datovány jako první usedlá zemědělská kultura v Evropě, schopná stavět první kamenné stavby v Evropě.

Jedná se o jediné, plně prozkoumané město z doby Trojské války na Balkánském poloostrově.
Zdrojem: Blic
přeložil: N. Nikolov


Žádné komentáře:

Okomentovat