středa 11. března 2020

Písmo dávných Slovanů.


Písmo dávných Slovanů.
„O co nás připravili „soluňští bratři“

28. února 2020

Každoročně, při oslavách slovanské písemnosti (podle verze Ruské pravoslavné církve), se málo kdo zamýšlí na tím, jaké to bylo na Rusi do příchodu učení „soluňských bratří“, Cyrila a Metoděje. Je to pravda, že až do devátého století, bylo Rusko tak „neznalé a negramotné?“
Pro zodpovězení této ne jednoduché otázky, je nutno na počátku zodpovědět něco mnohem jednoduššího. Je možné, bez kalibrované soustavy měřidel a výpočtů, postavit třeba plachetní loď? Dokonce ne jedinou vzorovou, ale několik, lehkou, těžkou, obchodní, bojovou … Odpověď bude jednoznačná. Pokud nemáme ani to, ani ono, nepodaří se postavit nic.
Zcela jednoznačně do 9. století stavěli Slované a požívali nejrůznější lodě pro vnitřní, vnější i bojovou plavbu, jak po řekách, tak i podél mořského pobřeží, znamená to, že měli nějaké plány, náčrty, což znamená vzorovou soustavu měření a výpočtů. V jiném případě, by lodník-stavitel nemohl zhotovovat části, ze kterých se později skládala celá loď. Ladie (celodřevěná plachetní, veslařská loď)  – to není lodička z kůry?
Jakmile existuje početní soustava a systém měření, musí navazovat na soustavu písemnou, jak jinak popsat zvláštnosti materiálu, ze kterého je doporučeno vyrábět jednotlivé detaily, vyobrazené na pracovním materiálu.
Современная таблица черт и резов (Источник https://cont.ws/@psyxlexa/528727)
Soudobé napodobení, tabulka s črtami a zářezy. Pramen https://cont.ws/@psyxlexa/528727
Na základě uvedených faktů někteří nezodpovědní badatelé učinili závěry o tom, že do 9. století na Rusi písmo neexistovalo! Jak to vidíme a chápeme my, nebylo tomu zdaleka tak.
Mezi zastánci významného vkladu do historie slovanské písemnosti ze strany „soluňských bratří“ není dosud jednotný názor o tom, že to oni písmo utvořili. Jedni jsou přesvědčeni, že tzv. „cyrilici“ (44 písmen – zvuků), která je v podstatě oříznutou variantou, doplněnou a modifikovanou pomocí řeckých písmen je staroslovanské písmo (bukvice) v rozsahu (49 písmen-zvuků-symbolů, na matrici 7 x 7. Další jsou přesvědčeni, že kněží‚ „darovali“ Slovanům (a společně tak Bulharům, a Čechům a Moravanům) hlaholici (se 38 znaky – symboly).
https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1668923/pub_5e58d60adb6af2470b98f728_5e58ef68240eb64c0dcae290/scale_1200
Hlaholice (obchodní písmo)
Na počátku porovnejme hlaholici a cyrilici a cítíme, jaké tu jsou rozdíly! Dokonce si nejsou podobné! Zatímco písmo bukvice s cyrilicí jsou jako rodní bratři! Je zde i pochopitelné, pokud víme a chápeme, co bylo prvotní.
https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/112297/pub_5e58d60adb6af2470b98f728_5e58ef8ebaedf81f7d5116c6/scale_1200
Tak tedy k čemu jsou všechny ty zákruty, diví se čtenář! Vytvořit písemnost pro ty, u kterých už byla. A tady začínají všechny vytáčky: proč kněží vypracovali zjednodušenou podobu písma, k tomu, aby pohanům Slovanům v jejich srozumitelném jazyce předložili znění svaté křesťanské knihy.
Znamená to, že je zde zjednodušený typ již známého písma? Jak jinak? Pokud napíšete pro lid knihu v jemu neznámém písmu, jak by jí mohl přečíst?
https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1538903/pub_5e58d60adb6af2470b98f728_5e58efae1e19127248b586c5/scale_1200
Písmena, později vyloučená z ruské abecedy * Písmena, u kterých došlo ke změně tvaru **
Ze všeho výše popsaného vyplývá pouze jediný závěr: bratři upravili cyrilici a za její základ byla použita písmena - bukvice Slovanům již známá! A v tom je všechen „nedoceněný vklad“.
https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/758638/pub_5e58d60adb6af2470b98f728_5e58efc18a05b742cd4b0014/scale_1200

V celém Rusku mimo bukvice a črt a řezů existovalo a poměrně složité runové písmo (používali je mágové), to je tzv. karuna (256 znaků-symbolů-zvuků). Bylo používáno poměrně úzkým okruhem zasvěcených lidí a bylo na první pohled méně složité. Je to jen na první pohled!
https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1535103/pub_5e58d60adb6af2470b98f728_5e58f22c6a888017d05ea3d1/scale_1200
V závislosti na stylu zápisu každá runa mohla mýt až 144 tvarů-významů. Proto na první pohled text mohl být různě interpretován. Ke správnému čtení bylo důležité hledat další faktory: množství run v řádku, dodatečné znaky na počátku věty a nad konkrétními runami.
https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1899089/pub_5e58d60adb6af2470b98f728_5e58f33fddae7b0ac9ba6b44/scale_1200
Příklad textu karuny (runový zápis)
Bukvice jednoduchá písmena, ve srovnáním s karunou, nebyla tak primitivní na první pohled. Stačí jen doplnit, že ve staroslovanském jazyce zcela chyběly takové pojmy, jako jsou homonyma – slova napsaná stejně a vyslovovaná shodně, avšak rozdílná svým významem. A to proto, že se v nich bylo jedno odlišné písmeno, shodné zvukově, avšak přidávající slovu zcela jiný význam.
Zcela přesvědčujícím příkladem je slov mír. V závislosti na písmenu uprostřed tohoto slova se mění smysl slova – мир jako vesmír, mír – jako společnost, lidé, mír – jako stav bez válek, mír – jako pokoj a rovnováha. Není nutno přihlížet ke kontextu, vše zde je jasné, pochopitelné jedním slovem!
O něco později, kdy abecedu bukvice, několikrát ořezali (naposledy po revoluci 1917 dekretem Lunačarského), v ní zůstalo jednom jedno písmeno se zvukem “i“. Právě díky tomu bylo jít nutno cestou zákrut ve tvarech homonym.
Kromě všeho, měla jednotlivá písmena bukvice i číselný význam. Znamená to, že libovolné číslo, znamenající číselnou hodnotu nebo datum bylo možné zapsat opět pomocí písmen-zvuků-symbolů. Pro srovnání, u Židů se datum zapisuje pomocí písmen jejich (hebrejské) abecedy, považované za jednu z nejstarších na Zemi. Znamená to, že stáří slovanské bukvice, nehledě na její soudobý a pochopitelný vzhled, zasluhuje uznání.
Podle jedné ne právě akademické verze, široce rozšířená bukvice mezi Slovany byla rozšířena již od doby poslední doby ledové (Velikaja Stuža, například před 10 až 12 tisíc let), kdy bylo lidstvo v důsledku globální katastrofy celoplanetárního rozsahu posunuto zpět na úroveň doby kamenné a mnohé poznání bylo zjevně ztraceno.
Toto se týká i runového písma – karuny. Proto volchové/mágové přijali rozhodnutí, že základním písmem pro všechny Slovany bude používání bukvice, jako více intuitivního a pochopitelného písma. Až následně kousek po kousku byla pozice runového písma obnovena. Řada mágů/kněží se vrátila k používání runového písma a zanechala bukvice ke světskému používání.
Právě s tímto je spojováno to, že bukvice, jako nejvíce pochopitelný druh písma, definitivně upevnil pozici mezi Slovany a stal se základem pro soudobé typy písma.
Lllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll
Od 9. století se s rozšiřováním vlivu bulharského státu podél řeky Kámy a Volhy docházelo na rozsáhlých územích Ruska k prolínání jazyků, písma i soustavy početní. Bulhaři v Kazani po přijetí islámu, používali souběžně soustavu písma runového a arabského včetně číslovek. Kazaň byla sídlem místní university, kde vyučovali vzdělaní učenci z Bagdádu. Kazaň byla obchodním, řemeslným a finančním centrem, kde kromě jiného byla zde i rozsáhlá loděnice a významné sklady zboží, ke všem světským činnostem bylo nezbytné vést rozsáhlou evidenci a korespondenci.
Bulharské slovo kazan, vyjadřuje předmět každodenního používání – kotel. Ve svém významu se jedná o místo, kde se takové kotle odlévaly, a byly používány v každé domácnosti. Jiný příklad bulharské slovo arbat – trh, obchodní centrum. Číslovka čtyřicet je jednoznačná ve většině slovanských jazyků, pouze v ruštině je nahrazeno bulharským výrazem – sorok. Je možné uvádět celou řadu dalších příkladů.
Přeložil a doplnil N. Nikolov 11. 03. 2020

Žádné komentáře:

Okomentovat